En miljöfientlig budget

Det har talats mycket om att regeringen äntligen öppnar plånbunken och är beredd att göra viktiga investeringar. Tyvärr ser vi inget av det när vi läser budgeten ur ett miljö- och klimatperspektiv. I utgiftsområde 20, som rör miljö- och klimatpolitik, blir det neddragningar med 132 miljoner kronor det kommande året. Budgeten för 2012 låg i detta område på 5, 025 miljarder kronor, för 2013 föreslår regeringen en neddragning till 4, 893 miljarder. Och då ska man komma ihåg att även fjolårets budget var en nedskärningsbudget för miljön. Detta i tider då vi borde SATSA extra på miljön.

Några saker jag hittills hittat (ursäkta för många budgetteknikaliteter):

* Regeringen fortsätter att skära ned på marksaneringen, med 56 miljoner kronor.
* Åtgärder för havs- och vattenmiljöm dras ned med 235 miljoner kronor.
* Havs- och vattenmyndigheten får visserligen ett tillskott på 9 miljoner kr, men det kommer inte räcka på långa vägar.
* Klimatanpassningen, vad har den gjort för ont? Det blir en neddragning med 9 miljoner kronor.
* Skydd av värdefull natur, där plussar regeringen på 67 miljoner kr, men det kommer med råge att ätas upp av den höjda ersättning med 25 procent som regeringen har genomfört. Pengarna kommer alltså inte räcka till.

Den enda klara satsningen på klimatområdet är en supermiljöbilspremie som ingen vill ha, 80 miljoner kronor.

Jag ser också att regeringens klimatpolitik i övrigt ligger fast. En tredjedel av åtgärderna ska göras genom uppköp av billiga utsläppskrediter, CDM, och kommer inte göras i Sverige. Regeringen kommer att ta alla intäkter från EUs handelssystem med utsläppsrätter för att finansiera skattsänkningar, inte att pengarna går till klimatet. Och vad tänker regeringen göra med överskottet av utsläppsrätter? 70 miljoner ton, tyvärr hittar jag inget besked i denna budget. Regeringen tar upp de miljöskadliga subventionerna (sid 64). Bra! Men, nej… man ska utreda och kartlägga igen. Miljöminister Lena Ek har tidigare gett mig besked om att denna budget skulle innehålla konkreta åtgärder mot de miljöskadliga subventionerna i Sverige. Nu blir det utredning, ingen handling.

Vilken tur att vi snart lägger ett alternativ till denna budget. En budget för rättvisa och miljö- och klimatomställning.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”En miljöfientlig budget”

  1. Profilbild för Dag Lindgren
    Dag Lindgren

    Det är tråkigt att luften gått ur stora delar av klimatsatsningen internationellt. Och nu verkar även Sveriges regering givit upp att Sverige skall ligga i framkant. Inför Rio = Rio+20 = Stockholm +40 spelade Sverige en viktig roll i framtagande av ett högpanel-underlag med 56 punkter och Sverige hade en stark delegation i Rio, men det blev ett urvattnat slutdokument som inte återgav FN initiativet efter den ganska havererade Köpenhamnskonferensen. Al Gores film har sjunkit i glömska. Trots Sveriges ganska starka ekonomi så kan vi inte ens upprätthålla nivån. Och för några dagar sedan kom en påminnelse om vad som är på gång, istäcket över Arktis var den minsta någonsin, 18% mindre än det förra rekordet 2007.