Sluta jaga fildelare

Imorgon röstar riksdagen om regeringens förslag att ändra i den s k Lagen om elektronisk kommunikation så att det ska bli lättare att kunna få ut abonnemangsuppgifter från de som misstänkts begå brott på nätet (ändring av 6 kap., 22§ i LEK). Regeringens förslag är att det ska räcka med misstanke om ”bötesbrott”. Fildelning är ett exempel på ett brott som kan leda till böter.

Det är oacceptabelt att man nu vill ändra så att det ska vara lättare att lämna ut våra personuppgifter. Alla vi som kommunicerar på nätet borde kunna känna oss lika trygga som när vi skriver vanliga brev eller pratar i telefon. Med datalagringsdirektivet och nu med dessa ändringar undermineras verkligen den tryggheten.

Det är viktigt att bekämpa brottslighet även på Internet, men polis och rättsväsende borde lägga krutet på de grova brotten som exempelvis trafficking och narkotika. Att nu öppna spjällen helt och hållet mot en hel generation av fildelare är inte OK. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har därför i en gemensam reservation föreslagit att föreslaget ska avvisas (reseravation 1 och 2). Alla som vill värna integriteten borde rösta med oss.

Jag ser att nu att det finns en enda borgerlig ledamot som avser att rösta med oss. Bra! Men, ärligt talat, det måste väl finnas fler hos S och de borgerliga som tycker att integriteten och friheten på nätet är viktig?

4 reaktioner på ”Sluta jaga fildelare

  1. Ping: Stiligt ställningstagande Sundin! | Hans Åberg

  2. I skuggan av det här vore det kul att få upp en motion om att den goda staten, om den skulle göra fel, gud förbjude, skulle bli tvungna att betala ut riktigt saftiga skadestånd, i miljonklassen, till de drabbade. Det hade varit en fröjd att höra alliansen argumentera mot ett sådant förslag.

  3. Frågan är, när ni sitter i regering med (S) efter valet, hur snabbt kommer ni kompromissa bort er ställning i fildelningsfrågan? Det är denna fråga som är intressant. Inte vad de klarar av att tycka medans ni inte är beroende av (S).

    Det är av denna anledning jag inte längre röstar på (V). Jag vet att ni kommer kompromissa bort denna fråga. Röstar då hellre på PP.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s