Mager vårbudget

Regeringen presenterar idag sin vårbudget. Vårbudgeten ska ses som ett komplement till den stora budgeten som komk i höstas. Här kan regeringen göra vissa justeringar samt avisera åtgärder som kommer att tas med vid kommande budget, d v s höstbudgeten för 2013. Det slående är hur passiv regeringen är. I en tid då arbetslösheten är hög och miljöproblemen enorma gör man ytterst lite. Finansminister Anders Borgs parallell till oförutsägbart aprilväder säger en del. Om man tror att ekonomi inte går att styra, ja då har man tydlgit valt inriktning för politiken. Passiv och avvaktande.

Avtrycket för miljö, klimat och djurskydd var rätt nedslående i denna budget.

Förutom att öka låginblandningen av förnybart bränsle presenterar regeringen inga satsningar alls för att rädda miljön och klimatet. Fredrik Reinfeldts politik om att det inte behövs några nya satsningar på inom miljö- och klimatområdet ligger alltså fast. Detta i en tid då vi behöver miljöomställningen mer än någonsin. Nedslående. Man hade kunnat välja att satsa på ett klimatinvesteringsprogram för omställning i våra kommuner och landsting, att öka satsningarna på förnybar energi, ställa om till mer vegetarisk mat, bara för att ta några exempel. Men inget.

Regeringen aviserar 10 miljoner kronor extra för ökad djurskyddskontroll. Det är bra, men det behövs mycket mer. Inte minst behövs det en särskild myndighet för djuren, en djurombudsman. Regeringen aviserar också att man vill subventionera bedövningsmedel till kastrering av smågrisar. Det är bra att man tillslut vill ta sig an detta problem, men varför inte satsa på vaccinering mot s k galtlukt istället? Och varför är det staten som ska gå in och finansiera ett problem som köttindustrin har?

Upprörande är också att klyftorna mellan rika och fattiga samt mellan män och kvinnor ökar med regeringens politik, till och med enligt deras egen redovisning.


Publicerat

i

av

Etiketter: