Maldiverna

Den 7 februari avsattes Maldivernas folkvalde president Mohamed Nasheed under kuppartade former. Jag fårvånas över omvärldens tystnad. Jag har därför ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt om detta. Läs nedan eller hos riksdagen.

Bra inlägg av Mona Sahlin m fl i SvD för några dagar sedan samt Maria Schottenius i DN kultur igår.

Utvecklingen på Maldiverna
Skriftlig fråga till Carl Bildt 2012-02-23

Den 7 februari tvingades den folkvalde presidenten Mohamed Nasheed i Maldiverna bort från sin post. Enligt Nasheed själv blev han avsatt under vapenhot. Förfarandet har av många beskrivits som en militärkupp. Den nya regimen står den gamle odemokratiske ledaren Maumoon Gayoom nära. Gayooms dotter Dhunya Maumoon har bland annat utsetts till minister i den nya regeringen. Maumoon Gayoom styrde Maldiverna under trettio år, 1978-2008, då oppositionen förtrycktes. Fria val hölls inte förrän 2008, då Mohamed Nasheed vann med klar majoritet.

Maldiverna är ny och bräcklig demokrati. Dessutom ett av de länder som är absolut värst hotat av klimatförändringarna, något som president Nasheed ofta betonat. Därför förvånas jag över det bristande engagemanget för Maldivernas sak. Jag kan inte heller se att Sverige eller utrikesministern har agerat på något vis mot det odemokratiska förfarandet i Maldiverna. Det är oroväckande att avsättandet av en demokratiskt vald president inte väcker större engagemang i omvärlden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

På vilket sätt ämnar Carl Bildt agera mot det odemokratiska förfarandet i Maldiverna och för att demokrati ska upprättas?

Jens Holm


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Maldiverna”

 1. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Dessvärre tror jag inte du får nåt svar i brådrasket (om något alls).

 2. Profilbild för jens
  jens

  Jodå, en minister måste svara inom en vecka (trol på onsdag). vad svaret kommer att innehålla är däremot en annan fråga 🙂

 3. Profilbild för emil
  emil

  Han hade ju lovat att det skulle sjunka. Nu stiger det istället, därför blev all klimatlögnstroende besvikna.