Nej till Acta

Får några dagar sedan undertecknade Sverige och EU det internationella avtalet mot varumärkesförfalskning, Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Vänsterpartiet beklagar detta djupt. Vi är motståndare till Acta.  Acta har drivits fram av regeringarna i de rika länderna, och som utformats helt utanför institutioner som FN eller WTO. Länder som Kina, Brasilien och Indien har ställts helt utanför processen. Storföretag som Time Warner, Pfizer och lobbyorganet IFPI har haft större insyn i förhandlingarna än folkvalda politiker i de länder där avtalet kommer att gälla. Processen har medvetet utformats för att hålla kritiska röster ute, vare sig det handlar om nätentusiaster, konsumentorganisationer eller regeringar i fattiga länder.

Acta inskränker friheten på nätet. En av grundprinciperna i Acta är att internetleverantörerna ska samarbeta med statsmakterna om innehållet i internet. De undertecknande länderna måste vidta straffrättsliga åtgärder för att garantera att immaterialrättsintrång inte utförs. Acta är tillsammans med datalagringsdirektivet och en mängd nationella repressiva initiativ en del av en trend mot att kontrollera internet och garantera storföretagens informationsövertag. Det är oacceptabelt. För Vänsterpartiet handlar internet om allas rätt till information.

Stora delar av avtalet handlar om hur bolagen ska kunna behålla sitt informationsövertag, i en teknisk verklighet som demokratiserat spelreglerna. Det vi behöver är något helt annat: en öppen diskussion om hur vi bygger en värld där mänsklighetens samlade kunskap kan användas mycket friare än i dag.

Vi ställer oss också frågande till de ökade krav på kontroll av patent och immaterialrätt kan få för produktionen av och handeln med s k generiska läkemedel (läkemedel där patent löpt ut). Redan idag stoppas då och då stora försändelser av läkemedel från exempelvis Indien till andra utvecklingsländer. Precis som Läkare utan gränser är vi rädda för att Acta ytterligare kommer att försvåra spridningen av billiga och bra läkemedel till utvecklingsländerna.

Patent, immaterialrätt och varumärkesintrång är viktiga frågor som kan behöva regleras. Men det måste ske på ett öppet och demokratiskt sätt. Om det hade funnits ett verkligt intresse av att lösa dessa komplicerade frågor borde detta istället ha lyfts till förhandlingar inom FN, WTO eller Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo).

Vänsterpartiet har agerat mot Acta både i riksdagen och i EU-parlamentet. Det kommer vi fortsätta att göra. För att Acta ska kunna träda i kraft måste det godkännas i riksdagen och i EU-parlamentet. Vi ska göra allt vi kan för att så inte blir fallet. Vi uppmanar alla som vill ha ett fritt internet och underlätta utvecklingsländernas tillgång till läkemedel att kämpa mot Acta. Tillsammans kan vi stoppa Acta!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Nej till Acta”

 1. Profilbild för Johannah
  Johannah

  Hoppas verkligen riksdagen kan stoppa detta!

 2. Profilbild för Djurmo
  Djurmo

  Fortsätter denna idioti och de övriga partierna fortsätter visa sitt ointresse för frågan så kan en i övrigt blå man tänka sig rösta rött… Även om det svider, plånboksfrågor är visserligen viktiga, men det här är en fråga om min syn på vad ett fritt liv innebär och då kan jag leva som röd några år.

 3. Profilbild för Erik
  Erik

  Tack Jens, stå på er i riksdagen! Som stöd i ryggen kan noteras att det snart är 1.5 miljoner signaturer på Avaaz namninsamling mot ACTA.
  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?rc=fb&pv=284

 4. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Bra Jens att du jobbar mot Acta!