Agerar du nu, Bildt?

Att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson nu döms i Etiopien för både terrorbrott och illegal inresa är extremt olyckligt och oroväckande. Vi vet inte ännu vad det blir för straff, men risken är tyvärr stor för att det kan bli långt. Nu måste utrikesminister Carl Bildt göra allt han kan för att Schibbye och Persson ska benådas. När jag tog upp frågan senast med Bildt fnös han åt mig i EU-nämnden och menade att detta var endast en ”konsulär” fråga (se själv vad Bildt säger via länken).

Nej, Bildt detta är politik. Dessutom politik på hög nivå. Att reducera detta till något annat kommer tyvärr inte underlätta frigivningen. Tyvärr är Afrika inget Bildt har prioriterat. Men det är hög tid att göra det. Nu!

Jonas Sjöstedt, SvD, Ekot


Publicerat

i

av

Kommentarer

14 svar till ”Agerar du nu, Bildt?”

 1. Profilbild för Erik
  Erik

  Gör som USA, bomba. Att diskutera med idioter på medeltida nivå leder inte till något.

  Låt oss se vad jas planen duger till.

  Om det är okej för USA varför är denna typ av ”politik” inte okej för alla andra ?

 2. Profilbild för Matte
  Matte

  Första steget är att slänga ut Ethiopian från Svenskt luftrum.
  De flyger dagliga avgångar till Etiopien. Stoppa flyglinjen.

 3. Profilbild för Timothy Scalari
  Timothy Scalari

  Domen innebär att journalister lär sig att respektera de lagar som finns i ett land. Hur skulle det sett ut om det hade kommit en journalist från Sovietunionen och överträtt de tillträdesförbud Sverige hade på t.ex. Muskö, och sen hävdat att det var hans journalistiska rättighet?

 4. Profilbild för Magnus Berg
  Magnus Berg

  Karma!

  Hela iden med ”resan” var ju att angripa den Carl Bild genom Lundin Oil du nu begär ska hjälpa dessa anarkister som kallar sig journalister. Om jag vore Carl Bilt skulle jag nog hellre engagera mig i andras öden än dessa gubbars. Men det är ju tur för vänstern att de lever i ett liberalt samhälle där vi till och med hjälper våra angripare.

  Nu ropar ni på Carl Bildt hjälp!! Tänk hur det kan bli!! Karma Karma karma

 5. Profilbild för Marianne Lindblom
  Marianne Lindblom

  Tyvärr är nog den chansen minimal! Varför skulle han vilja att de friges, han har ju anledning till att vilja att de blir kvar.
  Så i det här fallet har han visst intresse av Afrika, framför allt att inga obehagliga sanningar om hans affärer där kommer fram!

 6. Profilbild för olle w

  Ni kommunister är verkligen sjukligt fixerade vid Bildt, trotts att detta handlar om två stolliga kommunister så babblas det hej vilt om Bildt.

 7. Profilbild för Erik
  Erik

  Olle w: Vad det handlar om är Carl Bildts uppenbara intressen i Lundin Oil som investerar i ett områden som det pågår folkmord i. Ett arbete som Bildt varit med om, han är helt enkelt en folkmordsmiljonär.

  Att ha en folkmordsmiljonär som svensk utrikesminister är ganska chockerande faktiskt.

 8. Profilbild för Bosse
  Bosse

  Med vilken rätt anser du att du och andra vänsterextremister kan sätta er över ett annat lands lagstiftning och rättsväsende? Är det inte egentligen rätt mycket av imperialism över ert agerande, att komma med era västerländska värderingar och kräva att just din syn på brott och straff ska gälla även i länder med en annan syn på livet

 9. […] Bloggat: Röda Berget, Jens Holm, Sjöstedt, Läs även andra bloggares åsikter om Martin Schibbye, Johan Persson, Lundin, Lundin […]

 10. Profilbild för Mattias
  Mattias

  Illegal inresa är ju ett brott även i Sverige. Varför skulle man då inte kunna dömas för det även i andra länder?

 11. Profilbild för Florian

  Att fängsla journalister är som att grilla en panda. Man gör det bara inte. Hade copy-paste Bildt-apologeterna ovan varit lika måna om lag och ordning om det hade gällt en kommunistdiktatur?

 12. Profilbild för Eskil Andreassonq

  Andra länders journalister har tillfångatagits i Etiopien men det är bara med de svenska som det hela gått hela vägen till rättegång och dom. Hur kan detta komma sig?

 13. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  @Mattias: Missat den lilla detaljen att de även dömts för terrorbrott?

 14. Profilbild för Magnus
  Magnus

  Journalistik är en extremt viktig samhällsfunktion. Utan grävande journalister skulle vi (än mer) matas av politikerpropaganda från dubbla stolar och undermattansopandes styrelseledamöter. Men självklart vill högern hellre fokusera på vilken typ av inresa som skedde till Etiopien än grundfrågorna som är mycket viktiga att komma ihåg: Vad har Lundin Oil haft för sig i Etiopien? Och hur är Bildt inblandad?

  Jag är rädd att vi aldrig kommer att få svar på de frågorna.