Durban räcker inte

Det har just gjorts en överenskommelse i Durban. Jag har därför gjort detta pressmeddelande.

Överenskommelsen i Durban svek mot fattiga länder

Klimattoppmötet i Durban har just slutit en överenskommelse. Kyotoprotokollet ska förlängas och en långsiktig färdplan utan legala krav för minskningar finns på plats. Detaljer kring den nya klimatfonden är också beslutade, men fonden saknar pengar.

– Det är glädjande att förhandlingarna inte brakade ihop helt och hållet. Men annars är Durban en stor besvikelse. De långsiktiga minskningskraven är inte bindande och det finns inga pengar i den nya klimatfonden, säger Jens Holm (V) klimatpolitisk talesperson som har följt förhandlingarna på plats i Durban.

 – I fjol var utsläppen större än någonsin och i den fattiga delen av världen är klimatkrisen ett faktum. Detta ställer krav på Sverige och andra rika länder att gå längre av vad man kommit överens om i Durban. Vi kommer verka för att Sverige under nästa år skärper våra klimatmål, säger Holm.

– Det är ett svek mot världens fattiga att mötet inte lyckades finansiera den nya klimatfonden. En fond utan pengar är inget att ha. Lena Ek och Sverige bär här ett stort ansvar. Var finns pengarna?

 – Samtidigt har Fredrik Reinfeldt och EU-ledarna i Bryssel kommit överens om hundratals nya miljarder till Europas banker. Men när det gäller klimatpengar till världens fattiga finns det inte ett öre. Oacceptabelt, säger Jens Holm.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Durban räcker inte”

 1. Profilbild för Bo Ek
  Bo Ek

  Håller med dig Jens.Överenskommelsen var viktigare än innehållet.
  Svagt med tanke på att utsläppen varit större än någonsin som du
  skriver.

 2. Profilbild för anita

  Enligt Lena Ek så är överenskommelsen i Durban ett framsteg. Ett framsteg att Kina och USA lovat att EVENTUELLT gå med på ett avtal 2015! Ett avtal som ska börja gälla 2020!

  Det kallar jag att tänja på begreppet ”framsteg”!