Durban beslutar om dåliga utsläppskrediter

Är mycket oroad över läget här i Durban. I praktiken är inget klart, och av det lilla som är klart är det inte bra. En av de mest upprörande sakerna är att förhandlarna just har kommit överens om att utvidga systemet med billiga och osäkra utsläppskrediter, CDM/JL. Enligt förslaget kommer koldioxidlagring, CCS, att kunna omfattas av CDM-systemet. Det innebär att länder och företag i framtiden kan komma tillgodoräkna sig miljontals med utsläppskrediter om de investerar pengar i denna metod.

Koldioxidlagring är en extremt dyr och osäker metod, den borde absolut inte vara en del av CDM-systemet. Det här beslutet kommer tränga undan investeringar i förnybar energi. Jag är inte principiellt motståndare till koldioxidlagring, men om stora bolag vill syssla med det ska det bekosta det fullt ut själva och det ska inte frånta dem att göra andra minskningsåtgärder.

Jag tycker också att det är extremt upprörande att Fredrik Reinfeldt och de andra EU-ledarna just nu sitter instängda i rådets betongkomplex i Bryssel när jag och alla andra vill att de ska vara HÄR i Durban och fatta ansvarsfulla beslut om planetens framtid. Gör som Jens Stoltenberg var HÄR på plats! Ser att Aftonbladet har en bra ledare på samma tema idag.

Och apropå EU-toppmötet. Jag har läst förslaget till rådsslutsatser – som ännu är hemliga – och det står INGET om klimatet. Nej, faktiskt inte ett skvatt. Detta är ett direkt brott mot tidigare decemberråd, som alltid har tagit upp klimatet och de formella COP-förhandlingarna. Nu har uppenbarligen den ekonomiska krisen och intern EU-formalia överskuggat klimaten. Vilket svek mot världens fattiga, kommande generationer och planeten. Se gärna mitt pressmeddelande som jag skickat ut om det.


Publicerat

i

av