Mycket saknas i nya djurskyddslagen

Regeringens utredare Eva Eriksson har idag presenterat förslag till ny djurskyddslag. Det finns flera saker som är positiva. Det är bra att portalparagrafen om naturligt beteende finns kvar, att sexuella övergrepp på djur förbjuds och att tillstånd till att göra djurförsök ska kunna överklagas.

Angående djurförsök. Jag är starkt kritisk till utredningens förslag om ny definition av djurförsök. Att alla djur som utsätts för ett ”nålstick” eller värre lidande ska omfatttas av etisk prövning (alltså ansökan om djurförsök måste godkännas av en s k djurförsöksetisk nämnd) kan låta bra, och är i grunden bra. Men när alla djur som avlivas för att man ska använda deras organ inte omfattas blir det ett stort problem. Det handlar om tioptusentals, kanske hundratusentals, djur som inte kommer omfattas av etisk prövning. Exempelvis de tuppar som används förläppförstoringsmedel.

Men förslaget till ny djurskyddslag lämnar annars kvar en hel del att önska för djurens del. Varför föreslår man inte ett omedelbart förbud mot obedövad kastrering av grisar? Riksdagen har ju redan fattat beslut om detta.

Visst är det positivt att djur i framtiden inte ska kunna vara uppbundna. Detta är ett stort problem för alla hundratusentals mjölkkor som står inomhus under större delen av året, ofta fastbundna vid en båspall. Även många hästar hålls på det här viset. Men när det inte står något om NÄR detta ska träda ikraft kommer tyvärr en stor del av ambitionen på skam.

Och varför utredningen inte passar på att stoppa pälsindustrin förstår jag inte. Utredningen borde ha förtydligat att djurskyddslagen också ska omfatta pälsdjurens rätt till naturligt beteende. Men ett förtydligande om minkarnas rätt till att exempelvis röra sig obehindrat, klättra och simma, skulle vi kunna få ett stopp mot dagens oetiska pälsindustri.

Med det här förslaget läggs extremt mycket arbete på Jordbruksverket att förtydliga kraven i form av föreskrifter. Jag kan bara konstatera att det hade varit väldigt bra om vi hade haft en djurskyddsmyndighet på plats för detta. Vilket gigantiskt misstag det var när de borgerliga partierna 2007 lade ned den svenska djurskyddsmyndigheten. Nu förväntar jag mig att regeringen åtminstone anslår mer pengar till jordbruksverkets djurarbete.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Mycket saknas i nya djurskyddslagen”

 1. Profilbild för Nisse
  Nisse

  Det är redan idag i praktiken olagligt att ha tidelag.
  Du straffas för djurplågeri.

  Finns ett antal domar emot personer som haft tidelag med hästar som dömts för djurplågeri.
  Så vad vinner vi på en ny lag för något som i praktiken redan är förbjudet?

 2. Profilbild för Katja
  Katja

  Skillnaden är att idag måste det kunna påvisas att djuret lidit, med det nya förslaget räcker det med att bevisa att tidelag genomförts. Stor skillnad.

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Det är en stor skillnad som Katja skriver.

 4. Profilbild för Kina Keller
  Kina Keller

  Att en lag MOT tidelag införs underlättar för att anmäla den/de personer som utfört tidelag. (Jag kallar tidelag för ”sex med utsatta djur” eftersom det är vad det handlar om.)
  Idag krävs att man kan bevisa att djuret lidit. Med nya lagen räcker det att bevis finns ATT sex med utsatta djur utförts.

  Djur kan Inte försvara sig mot olika övergrepp och det är ännu lagligt att ha sex med utsatta djur. I Sverige spelas porrfilmer in med ”djur-tema”. Dessa filmer exporteras till tex USA som i federal bestämmelse förbjuder djurporr.

  Kort historik:
  I Sverige straffades personer som haft ”könsumgänge med djur”/tidelag med döden. Detta genom att brännas eller halshuggas.
  Från år 1864 fram till 1944 blev mildrades straffet till fängelse med straffarbete i max två år.
  År 1944 legaliserades sex med utsatta djur/tidelag och homosexualitet för att båda låg under samma paragraf.

  Nu hoppas jag att lagen mot tidelag/sex med utsatta djur kriminaliseras – snarast!

 5. Profilbild för Micke-Ljung
  Micke-Ljung

  Straffbart med tidelag är väl bra,men allt det andra då?
  Att en av världens hårdaste djurskyddslagar också är en av världens
  grymmaste?
  Med katastrofala och missriktade resultat,med endast avlivningar och
  utrotningar som följd?
  I mycket tveksamma och tvivelaktiga djuromhändertaganden och avlivningar?
  Där flera sadistiska och oärliga djurskyddsinspektörer ej borde få jobba som sådana?
  Oärliga uppgifter som Domstolarna skall gå på.
  Trots detta förlorar djurägaren i 9 fall av 10.
  Och här kan man se ett annat växande samhälls-problem,
  nämligen att Myndigheter ”skyddar” varann,och att även Domstolar
  kollegialt skyddar Länstyrelsen.
  Även JO och JK synes göra detta.
  Att lagar ej gäller alla,och i synnerhet då ej
  ”Makten och Myndigheterna”.
  Ett sorgligt skämt.
  Att tro att inte en enda djurskyddsinspektör skulle ha ljugit eller
  gjort en enda felbedömning under alla dessa år är att leva i det blå.Även Polisen synes tydligen ej haft en enda incident med omhändertagna djur under alla år?
  YYEEAAHH RIIGGHHTT.
  Detta är såklart nedtystat och sopat under mattan.
  För djurskyddslagen behöver tydligen ej följas under polisens beskydd?
  I flera djurskyddsärenden jag följt och sett har flera olagligheter
  skett,men alla anmälningar bara läggs ned.
  Och Länstyrelsen har jobbat väldigt taktiskt,sadistiskt och utstuderat för att få fullt friska djur avlivade,och lyckats.
  Alltihop är bara sorgligt,tragiskt och fullständigt oacepptabelt.
  Sveriges ”såkallade” djurskydd är en ren utrotning och drivs av
  sadister..
  Tack för mig.
  John.

 6. Profilbild för Apalachee
  Apalachee

  Jättebra skrivet, ett av de alla värsta djurplågerierna i sverige, (obedövad kastrering av smågrisar)får fortgå år efter år trots att det finns andra metoder som grisbönderna själva vill använda men som inte är tillåtet! Otroligt i vårt land 2011! Man knipsar även obedövat av kycklingars näbbar vilke anses vara lika smärt samt som att klippa av en hundklo vid roten! I mitt tycke silar man mygg och sväljer elefanter. Förslaget att förbjuda spö för att mana på hästar visar på vilken otrolig okunskap denna Eva Eriksson besitter, hon har nog inte varit närmare en häst än sett på bild, TV eller genom bilrutan. Går det förslaget igenom kan vi lägga ner all hästsport ö.h.t. Vi som kan hästar använder spöet enbart som ett komplement till andra hjälper och man nuddar knappt hästen med spöet. Bra skrivet av dej John om djurskyddsinspektörerna och länsstyrelsen, det är helt riktigt men folk tror en knappt när man berättar….