Schibbye och Persson måste bli fria

Det är först efter två veckor efter ett sammanträde med EU-nämnden som vi verkligen får veta vad som har sagts. Det är nämligen då som de s k stenografiska uppteckningarna blir offentliga. På sammanträdet den 11 november tog jag upp frågan med de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson med Carl Bildt. Jag ville att han skulle verka för att EU-skulle driva fallet. Anta ett uttalande, att Catherine Ashton lyfte upp fallet på samma sätt som hon gjort med Davit Isaak, skicka en EU-delegation eller på något annat sätt agera på EU-nivå. En EU-markering skulle kunna vara till stor hjälp för att få Schibbye och Persson fria.

Men tyvärr var Carl Bildt inte lika angelägen om att lyfta frågan till den nivån. Bildt anser att frågan endast är ”konsulär”. Se min fråga nedan och Bildts svar eller på länken till protokollet.

För övrigt var dagens Lördagsintervju med Carl Bildt ännu en uppvisning i Bildts skickliga sätt att strunta i att svara på viktiga frågor. Bildt gjorde tillochmed ett försök att skriva om historien och påstå att Sverige aldrig egentligen hade sanktioner mot apartheid-Sydafrika. Och hur trovärdig var Bildt när han försökte frångå sin tidigare positiva hållning om Silvio Berlusconi? Varför kan han inte bara säga att han för sex år sedan gjorde en grav missbedömning av mannen? Jag tycker nog att P1s Tomas Ramberg gjorde så gott han kunde. Bildts icke-svar och halvsanningar är på sätt och vis svar i sig. Jag trodde att Ramberg skulle pressa Bildt på vad han egentligen gjort för Martin Schibbye, Johan Persson och Davit Isaak. Där finns det fortfarande mycket kvar som Bildt borde svara på. Min fråga från EU-nämnden nedan.

Anf. 87 JENS HOLM (V):

Tack för två utförliga föredragningar! Jag vill vända mig till Carl Bildt. Det gäller möjligheten att lyfta upp frågan om de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Skulle EU, till exempel genom Catherine Ashton, i form av ett uttalande, en resolution eller något sådant, kunna lyfta upp den frågan för att sätta press på Etiopien? Jag vill minnas att vi fått EU att göra det i fallet Dawit Isaak. Det vore bra om vi kunde få EU att agera även i det här fallet. Jag vet att det var stor internationell närvaro då rättegången drog i gång, vilket är bra. Det var förstås mycket tack vare ett aktivt diplomatiskt fotarbete från Sverige. Att EU positionerar sig tror jag är viktigt.

Låt mig också nämna det strategiska ramverket för Afrikas horn, som jag tycker över lag är mycket bra. Där tar man upp vikten av att bekämpa terrorism och att EU ska leda en arbetsgrupp för att bekämpa terrorismen på Afrikas horn. Det är förstås viktigt, men vi ska komma ihåg att de två svenska journalisterna ställts inför rätta med hänvisning till den etiopiska terrorismlagstiftningen. Det kanske kan stämma oss alla till lite eftertanke beträffande hur terrorismen egentligen ska bekämpas.

Anf. 90 Utrikesminister CARL BILDT (M):

De svenska journalisterna är en konsulär fråga som inte riktigt ligger här, men det är klart att det alltid övervägs vilka åtgärder som kan vara lämpliga eller olämpliga. Det sker löpande i samråd med EU i Etiopienfallet liksom i andra konsulära frågor.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Schibbye och Persson måste bli fria”

  1. Profilbild för Bo Ek
    Bo Ek

    Kinappningen i Mali reagerade Bildt snabbt på men det är väl inget som stör hans affärer.Bra att ni fortsätter driva frågan.

  2. […] – Haveriet, Det progressiva USA, Spdy – Exp – Bildt: Det finns inget löfte, Jens Holm – Schibbye och Persson måste bli fria, […]

  3. […] att Schibbye och Persson ska benådas. När jag tog upp frågan senast med Bildt fnös han åt mig i EU-nämnden och menade att detta var endast en ”konsulär” fråga (se själv vad Bildt säger via […]