Miljöskadliga subventioner

Enorma summor pengar spenderas idag från Sverige, EU och andra länder/regioner på att subventionera verksamheter som gör saker och ting sämre. När jag satt i EU-parlamentet summerade jag och Toivo Jokkala de direkta köttsubventionerna till 30 miljarder kronor varje år i EU (scrolla ned till den svenska rapporten). Häromveckan kom ny statistik från International Energy Agency som konstaterar att världens subventioner till fossil energi är fem gånger större än till den förnybara, 300 miljarder mot 60 miljarder dollar.

Glädjande nog enades världens länder i Nagoya, Japan, i fjol om att ”miljöskadliga” subventioner ska fasas ut. I ett nytt förslag från EU-kommissionen, Färdplan för ett resurseffektivt Europa, lyfts samma krav. Det är bra, men man undrar hur det ser ut i praktiken? Hur ser det ut i Sverige? Jag har tagit upp frågan med Lena Ek i en skriftlig fråga. Svar väntas inom en vecka. Se nedan.

Skriftlig fråga 2011/12:166
den 23 november 

Fråga
2011/12:166 Miljöskadliga subventioner
av
Jens Holm (V)
till miljöminister Lena Ek (C)

Vid COP 10-mötet som ägde rum förra året i Nagoya beslutades att miljöskadliga subventioner ska ha fasats ut senast år 2020. Samma mål återfinns i EU-kommissionens meddelande ”Färdplan för ett resurseffektivt Europa” – KOM (2011) 571 – där man också konstaterar att ett övergivande av miljöskadliga subventioner ”kan ge ekonomiska, samhälleliga och miljömässiga fördelar, och möjliggör ökad konkurrenskraft”.

För närvarande finns det ingen överblick över svenska miljöfarliga subventioners omfattning och såvitt undertecknad känner till heller ingen strategi för hur de ska fasas ut.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

Hur ser miljöministerns strategi för att fasa ut miljöfarliga subventioner till 2020 ut?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Miljöskadliga subventioner”

  1. […] har nu fått svar på min fråga till Lena Ek om miljöskadliga subventioner. Det är sällan man får utförliga svar på de […]