Pälsdebatt ikväll

Ikväll kl 23.00 på Kvällsöppet i TV4 ska jag debattera pälsindustrin och hur man bäst avvecklar den. Jag har ett förslag: man bifaller helt enkelt Vänsterpartiets motion mot pälsindustrin (se en bit ned). Då skulle det årliga plågeriet av 1 miljoner minkar varje år i Sverige. En av frågorna som också ska tas upp är vilka metoder man får använda sig av i kampen för djurens rätt. För närvarande pågår en rättegång mot aktivister som ska ha hotat pälshandlare. Att hota enskilda individer tycker jag är fel metod. Det är väl styrkan i våra argument och inte rädslan hos våra motståndare som ska få djurrättsrörelsen att segra?

Däremot tycker jag att det som arbetar med öppen civil olydnad och är beredda att ta sina straff kan tillföra djurrättsarbetet mycket. Många av de stora reformerna genom världshistorien, kamp mot slaveriet, den allmänna och lika rösträtten eller kampen mot apartheid har just uppnåts genom att människor vågats trotsa lagar. Jag är stolt över att Vänsterpartiet som parti ger civil olydnad detta erkännande.

Jag kan också förstå om aktivister blir förbannade över hur djur behandlas. Vem blir väl inte det? Och den borgerliga regeringen har avskaffat flera viktiga reformer för djuren:

* Avskaffandet av det föreslagna förbudet mot pälsindustrin.
* Skrotandet av djurskyddsmyndigheten 2007, den första i världen.
* Skapat kaos och försämringar av djurskyddskontrollerna.
* Införandet av licensjakt på vargar.
* Negligerar riksdagens beslut om förbud mot kastrering av grisar.

Detta bara som några exempel. Så, det finns goda skäl att fortsätta kampen för djurens rätt. Jag hoppas att många ansluter sig till denna kamp.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Pälsdebatt ikväll”

  1. Profilbild för Mitch

    A pleaisnlgy rational answer. Good to hear from you.