Köttfria måndagar såklart

Häromdagen hade LRFs ordförande Helena Jonsson ett debattinlägg i Svenska Dagbladet där hon argumenterar mot köttfria måndagar. Vilken märklig prioritering från Sveriges största lantbrukarorganisation. Det enda vi vet säkert är att klimatförändringarnas konsekvenser kommer bli mer långtgående än vad vi hittills vetat. Då borde väl alla områden göra sitt för att minska utsläppen. Även livsmedelsindustrin, där köttkonsumtionen står för den största delen av utsläppen. Eller hur?

Idag ser jag att Annika Carlsson-Kanyama, forskare vid FOI och Jonas Paulsson, Köttfri måndag har ett bra svar till Olsson. Även svenskt kött, nötkött i synnerhet, har stor klimatbelastning. Så här skriver de:

”Svenskt nötkött släpper ut 32 kilo växthusgaser per kilo producerat kött. Siffran för engelskt nötkött är 23 och siffran för brasilianskt nötkött är 40. Det är alltså ur klimatsynpunkt något bättre att köpa svenskt nötkött än brasilianskt. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0.38-1,3 kilo. Det är alltså ungefär 24 till 84 gånger bättre att köpa bönor (till och med från Brasilien) än att köpa svenskt nötkött.”

Det är därför glädjande att alltfler börjar inse att även animalieindustrin måste ta sitt klimatansvar. Jag ser mycket positivt på att exempelvis skolor, Malmö Aviation och hotellkedjan Nordic Light Hotels har beslutat att sin köttbelastning med ”Köttfria måndagar”. Vänsterpartiet har motionerat om en allmän minskning av köttkonsumtionen. Vi vill ha en handlingsplan för minskad köttkonsumtion med 25 procent till att börja med. Vi har föreslagit Köttfria måndagar på skolor och annan offentlig verksamhet, bort med EUs köttsubventioner, mer vegetariskt i den offentliga upphandlingen och informationskampanjer för ökad vegetarisk konsumtion. Vi vill att man ska utreda miljöstyrande avgifter på exempelvis kött, en form av köttskatt.

Istället för att reflexmässigt bekämpa de som vill minska köttkonsumtionen borde Helena Jonsson se möjligheterna i att vi äter mindre kött. På samma sätt som att oljebolagen inom kort måste omdefiniera sin verksamhet till att bli energileverantörer av främst förnybar energi skulle jag önska att LRFs ledning kunde se potentialen i ökad direktkonsumtion av vegetabilier. Det finns väl inget egenvärde i att svenska lantbrukare måste producera enorma mängder av animaliska produkter? Det finns väl inget egenvärde i att den absoluta största delen av våra jordbruksarealer ska användas till att producera foder för intensivuppfödning av lantbruksdjur?

Tänk om Helena Jonsson kunde bejaka konceptet kring minskad köttkonsumtion och Köttfria måndagar. En ny värld skulle snart öppna sig för Jonsson och andra lantbrukare. En värld med framtidens mat; vegetarisk mat. Den vegetariska maten skulle kunna skapa dynamik och nya jobb på landsbygden och vara ett bidrag till en lösning på klimatkrisen. Inte en del av problemet. Det borde väl vara något att stå efter, LRF?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

10 svar till ”Köttfria måndagar såklart”

 1. […] bloggar som Elsas Hälsa, Karins miljöblogg,  Jens Holm, vad som helst, absolutagronom, djurens rätt eller bloggar här, här, här, här eller […]

 2. […] i sin aktualitet och uppdateringstakt. Läs bloggar som Elsas Hälsa, Karins miljöblogg, Jens Holm, vad som helst, absolutagronom, djurens rätt eller bloggar här, här, här, här eller […]

 3. Profilbild för anita
  anita

  Bra artikel!
  Det är sorgligt att LRF fortsätter att klamra sig fast i ett tänkande som har passerat bäst-före-datum för länge sedan!

 4. Profilbild för anita
  anita

  Jag menade förstås ”inlägg” och inte ”artikel”. Syftade inte på LRF:ordförandens artikel. 🙂

 5. Profilbild för C
  C

  Inte så konstigt att de försöker argumentera emot det. Även om man skulle tjäna på det på sikt så tycker de väl förstås det känns krångligt att behöva lägga om sin verksamhet från animaliskt till vegetabiliskt. För tillfället så är det detta som de tjänar pengar på och det enklaste för dem är att fortsätta på det viset, därför är de ju självklart inte opartiska och man får ta deras ”argument” med en nypa salt.

  Det pinsamma är ju dock att de verkligen inte har några argument. Att de ens försöker är nästan modigt, och samtidigt ett enormt hån mot sin målgrupps intelligens.

 6. Profilbild för Sara
  Sara

  Trist att en organisation som LRF aktivt motarbetar ett så bra initiativ som Köttfri måndag. Varje litet steg på vägen mot ett hållbarare samhälle borde stöttas och uppmuntras av alla som bryr sig om miljön.

 7. Profilbild för Frank Nilsson
  Frank Nilsson

  Sorgligt att du håller så låg nivå fortfarande Jens!

  Jag är naturligtvis mot djurhållningen som den ser ut idag med djur uppfödda på kraftfoder och soja. Köttdjuren ska födas upp på gräs.

  Det är den konstgödseldrivna spannmålsodlingen som ger de stora utsläppen från jordbruket av växthusgaser. Djuren är kolsänkor.

  Djurhållningen måste öka så att man kommer bort från konstgödslingen. Ett hållbart jordbruk utan omfattande djurhållning är en schimär.

 8. Profilbild för Frank Nilsson
  Frank Nilsson

  Vad skulle vegetarianer och veganer tycka om att tvingas äta kött en dag i veckan i skolan. Blir inte kostdiktatur lika roligt då?

 9. […] katastrofala linje. De har också framträdande positioner i Vänsterpartiet. Där har EU-parlamentarikern Jens Holm länge drivit denna ståndpunkt och han har naturligtvis anslutit sig till ”Köttfri […]

 10. Profilbild för Frank Nilsson
  Frank Nilsson

  Jens, hur känns det för dig som vänsterpartist att gå armkrok med multinationella storföretag som Kellogs och Sodexo?

  Vet medlemmarna om det?