Näe, AP-fondbossar

Näe, AP-fondsbossar, nu får ni ta och ge er. I dagens Dagens Industri, ”AP-fonder kräver ökad frihet” vill fondcheferna kunna dela ut högre bonusar, investera mer pengar i infrastruktur, råvaror och överlag göra mer som de vill. De säger inte ett ord om investeringar i miljö, klimat och förnybar energi. Det här är bara så fel som det kan bli.

För några veckor sedan hade jag och Ulla Andersson (V) en debattartikel i Svenska Dagbladet där vi avslöjade att AP-fonderna i fjol investerade nästan 10 miljarder kronor i de stora oljebolagen i världen. Investeringarna i förnybar energi är försvinnande. I ljuset av detta vill vi få bort alla oljeplaceringar, ha bindande mål för investeringar i miljö samt att en av AP-fonderna ska göras om till en grön investeringsfond. Som det verkar, ganska långt ifrån det som AP-fondscheferna idag kräver.

På tisdag har jag en interpellationsdebatt med finansmarknadsminister Peter Norman (M)  om AP-fondernas investeringar (blir debatten för sent tar troligen Ulla den). AP-fonderna investar miljardtals efter miljardtals med kronor varje år. De skulle och borde kunna vara den bärande delen i omställningen av våra samhällen till större hållbarhet. Men dessa bossar verkar bara tänka på kortsiktig profit. Usch! Vad har egentligen Peter Norman för inflytande över fonderna? Vill han ha något överhuvudtaget. Vi får väl se på tisdag, då det blir debatt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Näe, AP-fondbossar”

 1. Profilbild för Karin K
  Karin K

  Intressant att se vad de kräver. jag skulle gärna kräva att inte ha mina pensionspengar placerade i aktier eller fonder.

  Nyligen såg jag Maj Wechelmanns film Det är upp till dig och blev
  imponerad av de amerikanska och kanadensiska protesterna mot oljebolagen som tjänade pengar i Sudan. Jag (som inte ens vet var mina pensionspengar är placerade) kräver att mina pengar inte stöder miljöförstöring, krig, folkfördrivningar, våldtäkter,
  barnsoldater och till och med slavhandel.