Tänker regeringen stoppa tupplågeriet?

Nej, det är inte OK att tusentals tuppar plågas och dödas för att bli läppförstoringsmedel i Sverige. Behöver våra lagar skärpas eller är det bara tillämpningen som brister? Eller tycker regeringen att tupplågeriet är helt OK? Nu har jag skickat in en fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) om detta.

Se här Tuppar Erlandsson eller nedan:

Skriftlig fråga till Eskil Erlandsson
Uppfödning av tuppar för kosmetiska ändamål
Enligt Sveriges Radios Kaliber 16/10-11 föds uppskattningsvis 10 000 – 20 000 tuppar upp i Sverige för att bland annat bli ingredienser i läppförstorningsmedel. I och med EU:s kosmetikadirektiv ska djurförsök för kosmetiska eller hygieniska ändamål vara förbjudna. Enligt svenska djurskyddslagen får djur användas i djurförsök endast om nyttan väger tyngre än djurets lidande. I det här fallet har tuppuppfödningen godkänts av en djurförsöksetisk nämnd. Men enligt medieuppgifter har nämnden inte informerats om att syftet med tuppuppfödningen var tillverkning av kosmetiska preparat.

Syftet med gällande lagstiftning är att djur inte ska dödas för kosmetiska ändamål. I det här fallet är det exakt vad som sker. Antingen är svensk och europeisk lag inte tydlig nog, eller så brister det i tillämpningen.

Jag vill fråga landsbygdsminister Eskil Erlandsson:

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att precisera EU:s lagstiftning och/eller svensk lag för att dödande av djur i syfte att bli ingredienser i kosmetiska och hygieniska produkter inte ska vara möjligt?

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Tänker regeringen stoppa tupplågeriet?”

  1. Profilbild för Ebba
    Ebba

    Bra! Kan man se Eskils svar någonstans?