Djur ska inte dö för människors fåfänga

Svenska Bohus Biotechs låter slakta tiotusentals tuppar varje år för ett enda syfta: Att ta deras tuppkammar och tillverka ett läppförstorningsmedel. Det avslöjar Kaliber idag. Jag medverkar. Det är tragiskt och oacceptabelt att detta kan ske i Sverige. Det borde vara olagligt både med hänvisning till europeisk och svensk lag. Europeisk i och med djurförsöksdirektivets uppdatering som sedan 2009 förbjuder djurförsök för kosmetiska ändamål. Men i det här fallet dödar man djuren inte i tester, utan som en ingrediens. Men det är fortfarande i strid med andemeningen i direktivet, nämligen att djur inte ska plågas för framtagande av kostmetika.

Svensk lag stipulerar att djurförsöks endast ska göras om nyttan av försöker överväger djurets lidande. Detta ska prövas och godkännas av en s k djurförsöksetisk nämnd. I det här fallet tror jag att det är nämnden i Göteborg som godkänt tuppdödandet. Jag undrar verkligen om nämndens ledamöter var medvetna om syftet med att föda upp och döda tupparna? Kan inte någon överklaga beslutet?

I vart fall. Att döda djur för människors fåfänga borde tillhöra historiens skräphög. Dessutom finns det till s k fillers syntetiska alternativ, detta behövs inte. Det här fallet visar att det tyvärr inte är så. Dags att se till att detta får ett stopp!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Djur ska inte dö för människors fåfänga”

  1. Profilbild för Camilla Nilsson
    Camilla Nilsson

    Jag instämmer! Tycker inte det är etiskt riktigt att döda djur, för att få fram sk kosmetika.
    Juristerna i den nämnd som godkänt detta, borde kanske tänka om!

  2. […] det är inte OK att tusentals tuppar plågas och dödas för att bli läppförstoringsmedel i Sverige. Behöver våra lagar skärpas eller är det bara […]