Varför backar du om klimatmålen, Lena Ek?

Idag har jag och Jonas Sjöstedt ett debattinlägg mot miljöminister Lena Ek (C). Hon har tidigare varit för att EU ska minska utsläppen med 30 procent. Nu som miljöminister driver hon inte frågan längre. Läs inlägget nedan eller hos Göteborgs-Posten.

Varför backar du om klimatmålen, Lena Ek?
Göteborgs-Posten 2011-10-12
Vår nya miljöminister, Lena Ek (C), vill gärna hålla en hög profil i klimatfrågan. Det är positivt. Men det är som bekant efter hur man agerar man ska bedömas. Vi minns hur Ek i denna tidning i mars i år krävde att EU skulle skärpa sitt klimatmål och gå från minskningar med 20 till 30 procent till 2020. Så här skrev Ek: Som liberalernas förhandlare i Industriutskottet i Europaparlamentet arbetar jag i stället för att höja EU:s ambitioner till 30 procent. Det är nu hög tid att även finansdepartementet på hemmaplan börjar att göra detta.

Vi instämmer fullt ut i detta. Som tidigare EU-parlamentariker har vi också drivit detta krav. Vänsterpartiets hållning är att EU ska minska utsläppen med 40 procent, men en upptrappning till 30 procent är en god start. Högre klimatmål underlättar för ökade investeringar i exempelvis förnybar energi, innovationer och hållbara transportsystem.

Med ökade investeringar i detta skapas också många nya gröna jobb. Det är viktiga skäl till varför EU ska skärpa sina klimatmål, men det är framför allt av etiska skäl EU måste bli ambitiösare. EU och hela i-världen belastar klimatet långt mer än vad världens fattiga länder gör. Därför är det vår skyldighet att gå före och visa att vi tar ansvar för planeten genom att minska våra utsläpp, oberoende av vad andra gör.

Men driver då Lena Ek fortfarande kravet om skärpta utsläppsmål i EU? Nej, tyvärr. Förra veckan förhandlade vi med miljöministern om Sveriges och EU:s position inför Durbanmötet. Vi lade fram just förslaget om att Sverige skulle verka för att EU skulle skärpa sitt klimatmål till 30 procent. Tyvärr ville inte miljöministern gå oss till mötes. Några vettiga svar fick vi inte heller.

Därför tycker vi att det är hög tid att miljöministern berättar för oss och läsarna av G-P: Lena Ek, varför har du släppt ambitionen om att skärpa EU:s klimatmål?

Jens Holm (V)
klimatpolitisk talesperson, riksdagsledamot

Jonas Sjöstedt (V)
ledamot av EU-nämnden, riksdagsledamot


Publicerat

i

av