Dags för klimatbistånd

Den industrialiserade världen har stått för nästan 80 procent av världens historiska utsläpp av växthusgaser. Men det är de fattiga länderna som drabbas värst. De rika länderna har ett ansvar att hjälpa de fattigare med ny ren teknik och ekonomiska resuser. Just nu förhandlar topptjänstemän i Panama inför klimattoppmötet i Durban. En av knäckfrågorna är hur man ska få låss klimatpengar till den fattiga världen. Vad jag har hört går det mycket trögt. Inte ens de s k snabbstartspengar på 30 miljarder dollar som man tidigare utlovat finns ännu på bordet, än mindre de 100 miljarder dollar per år från 2020.

Tänk om Sverige i det här läget kunde gå före med ett kraftfullt klimatbistånd, både bilateralt till vissa behövande länder samt direkt till klimatförhandlingarna i Durban. Men än så länge har vi inte sett röken av något sådant. Sveriges klimatförtroende dras ned i botten och de fattiga länderna får fortsätta att vänta.

För att råda bot på detta presenterar vi i Vänsterpartiet idag ett separat klimatbistånd (detaljerna kommer att finnas i vår budget som kommer imorgon). Vi satsar 4.5 miljarder kronor för de kommande tre åren på ett separat klimatbistånd. Jag tror att det är den största klimatbiståndssatsningen någonsin i Sverige. Våra klimatpengar är förstås nya och ”additionella” vi tar dem alltså inte från annan biståndsverksamhet (vilket regeringen gör). Med ett kraftfullt klimatbistånd kan rika länder som Sverige gå från ord till handling i de internationella klimatförhandlingarna.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Dags för klimatbistånd”

 1. Profilbild för John
  John

  Vi måste hjälpa dom som drabbas. Helt rätt med klimatbistånd.

 2. Profilbild för Per Bolund
  Per Bolund

  Bra initiativ! Ert förslag till klimatbistånd är bara snäppet mindre än vårt från miljöpartiet (som är på 4,6 miljarder kronor).

  Det hade ju varit roligt om regeringen (eller S) också hade haft några kronor till klimatarbete i fattiga länder som de inte tar direkt från fattigdomsbekämpning.

 3. Profilbild för jens
  jens

  Jo, såg det efter mitt inlägg. Och det är himla bra av er! Även om skillnaden mellan oss i princip ligger inom felmarginalen 🙂 Nu får de andra partierna ta och vakna till!