Öppet brev till Lena Ek

Sverige har fått en ny miljöminister, Lena Ek (C). Jag satt i EU-parlamentet samtidigt som Ek. Vi sprang på varandra rätt ofta i miljösammanhang. Vi förhandlade exempelvis om klimatpaketet och utsläppshandelssystemet. Med dess fel och brister var det den delen av klimatpaketet som ändå kanske blev den bästa.

Ibland tyckte vi lika, men alltför ofta svek hon och hennes partigrupp, de Liberala, miljön och klimatet. Alltför ofta satte Ek och liberalerna industrins och tillväxen före det som planeten och ekosystemen tillåter.

Men nu får Lena Ek en ny chans. Nu får Ek den viktigaste ministerposten för miljön och klimatet. Spännande. Jag har tidigare försökt fått klarhet från Carlgren och andra ministrar om ett antal internationellt relaterade miljöfrågor, men svaren har tyvärr alltför ofta varit av godag-yxskaftkaraktär. Så jag gör härmed ett nytt försök med Lena Ek:

1.  Överskottet av Sveriges utsläppsrätter, AAUs. Vad vill du, Lena Ek, göra med detta överskott? Ska det säljas, som Anders Borg enligt medieuppgifter har varit pådrivande för. Eller ska de annuleras, d v s inte användas? Väljer du det senare så blir svenska folkets klimatansträngningar verkliga. Väljer du att sälja sker det motsatta, en stor del av våra uppoffringar går bokstavligen upp i rök.

2. Intäkterna från utsläppshandeln. Enligt EUs utsläppshandelsdirektiv ska minst 50 procent av intäkterna gå direkt till klimatåtgärder. Men i regeringens budget, sid 31 fotnot 4, öronmärker man inte detta för klimatet. Man plöjer bara in intäkterna direkt in i statsbudgeten och finansierar vägbyggen och skattesänkningar. Lena Ek, du och jag förhandlade fram just formuleringen om att öronmärka minst 50 procent till klimatet. Kommer du nu se till att dessa pengar nu går till klimatet?

3. Ska EU skala upp sina klimatåtaganden? I EU-parlamentet var vi många som krävde att EU skulle gå från minskningsambitionen 20 procent till minst 30 procents minsknigar av växthusgaserna. Är du nu beredd, som miljöminister, att driva på EU för att man ska skala upp till minst 30 procentiga minsknigar?

4. Lena Ek, tycker du precis som jag, EUs klimatkommissionär Connie Hedegaard och en stor del av forskarsamhället, att användningen av billiga utsläppsrätter, CDM ska minimeras? Idag förlägger din regering mer än en tredjedel av utsläppsminskningarna i andra länder med s k CDM-projekt.

5. Behoven för klimatarbete i utvecklingsländerna är enorma. Enligt klimatkonventionen, UNFCCC, är det den rika världen som ska bistå den fattiga med nya klimatresurser. Flera kreativa förslag har lagts fram hur man ska kunna frigöra kapital till utvecklingsländerna. Här spelar andra länder, exempelvis Norge en pådrivande roll. Men Sverige har hittills varit helt passiv. Kommer du verka för att det tas fram ny additionell klimatfinansiering till utvecklingsländerna inför toppmötet i Durban senare i år? Hur mycket pengar kommer du avsätta? Vilka finansieringsmekanismer kommer du vara pådrivande för?

Om svar anhålles så fort som möjligt.

SvD, SvD2, DN, DN2


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Öppet brev till Lena Ek”

  1. Profilbild för Johannah
    Johannah

    Ska bli intressant att se om hon svarar dig. Att vara miljöminister i en borgerlig regering kan inte vara lätt.