Bakom biffen

Snart ska jag debattera matens klimatpåverkan med LRF och landsbygdsdepartementet. Vilken spännande debatt det ska bli! Det finns få områden där klimatvinsterna kan bli så stora som inom området mat. Köttindustrin och boskapsuppfödningen – som jag talat om många gånger tidigare – står som bekant för nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser. Genom att minska köttkonsumtionen skulle vi göra stora klimatvinster.

Det kan låta tråkigt för alla de som äter mycket kött. Men det man ofta missar är allt annat spännande vi kan äta. Baljväxter, vegetariska biffar, grönsaker m m. Jag tror också att Sverige skulle kunna gå från att vara den nettoimportör som man är idag av livsmedel till att exportera mat till andra länder. Precis som några av forskarna på SLU tror jag att vi borde fokusera på att producera mer baljväxter. Dessa skulle sedan kunna förädlas till spännande vegetariska maträtter och sedan säljas som ny spännande klimatvänlig mat.

Tänk om svensk köttindustri kunde inse att de står inför samma omställning som oljebolagen. De senare måste gå från att producera energi av fossila råvaror till att producera energi med förnybara. Köttindustrin borde gå från att producera livsmedel med djur som råvara till att producera livsmedel med vegetabilier som råvara.

Inte så komplicerat egentligen. Beyond beef, bakom biffen. Ja, där finns mycket spännande att upptäcka.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Bakom biffen”

 1. Profilbild för Kent Åsberg

  FRAMKOMLIG VÄG TILL NÖDVÄNDIG OMSTÄLLNING

  Här visar Jens Holm vägen till en bättre värld för både människorna och de andra djuren. En lång väg är det nog och att få köttindustrin att inse nödvändigheten av omställning är nog i och för sig dömt att misslyckas av skäl såsom ’ekonomiska’ intressen av gigantiskt format, men att få konsumenter att tänka i riktning mot sunda kostvanor och djurrätt skulle kunna utgöra ett medel i form av konsumentmakt.

  Go, Mp, Go!

  Kent Åsberg, Vellinge

 2. Profilbild för Adam
  Adam

  Avsluta med att bjuda på extra god seitan!

 3. Profilbild för Kent Åsberg

  MIN KOMMENTAR TIDIGARE:

  Uppmaningen Go, Mp, Go var ej fel, men gäller även V, som i de flesta sammanhang av det här slaget har samma politiska inriktning och grundsyn som ’mitt’ Mp!

  Kent Åsberg, Vellinge

 4. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Tack, tack!

 5. Profilbild för mille
  mille

  Hur kan en vuxen människa tro, att maten inverkar på klimatet?
  Om man inte tjänar grova pengar på tron.