Regeringen: ”datalagring behövs inte”

Idag offentliggjordes den svenska regeringens svaromål till EU-kommissionen angående EUs böter mot Sverige för att inte införa datalagringsdirektivet. Regeringen kritiserar, helt korrekt, EUs böter mot Sverige. Det finns en hel del formuleringar i den svenska inlagan som jag inte gillar, bland annat att den känns undfallande och att man lovar att direktivet ska införas i juli 2012 (det kommer det blir strid om, var så säker). Men det riktigt intressanta i regeringens brev är att man ger oss datalagringskritiker rätt. Helt rätt.

Regeringen skriver så här:

”Vad som nu anförts visar att det grundläggande syftet med datalagringsdirektivet – att säkerställa att uppgifter finns tillgängliga för utredning, avslöjande och åtal av allvarliga brott – redan idag uppnås i Sverige i stor utsträckning med stöd av gällande regler.” (sid 17).

Alltså, datalagringen behövs inte för att bekämpa den grova brottsligheten. Vi har redan alla verktyg som behövs för att bekämpa brotten. Här faller datalagringskramarnas huvudargument i ett slag.

Den logiska konsekvensen borde vara att regeringen tar strid mot datalagringsdirektivet, istället för att undfallande vädja om lägre böter från Bryssel.

Sveriges Radio, Europaportalen (här finns också den svenska inlagan)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Regeringen: ”datalagring behövs inte””

  1. […] sig) och att det måste göras om för att det ska fungera bra. Den svenska regeringen har tidigare konstaterat att datalagringsdirektivet inte behövs eftersom vi redan har adekvata lagar och regler för att […]