Regeringens vargbluff

Regeringen har idag lämnat sitt svar till EU-kommissionen angående vargjakten. Det är glädjande att Vänsterpartiet äntligen fått gehör för vårt krav om ett stopp för den destruktiva licensjakten på vargar. Men detta stopp gäller bara ett år, sedan vill regeringen ge tillstånd igen för ny jakt. Och trots det tillfälliga stoppet kommer en relativt storskalig vargjakt att tillåtas eftersom regeringen bluffar om vargjakten. Man kommer nämligen tillåta en utökad s k skyddsjakt. Inte mycket vunnet, alltså. Tyvärr.

Se mitt pressmeddelande nedan.

Regeringen bluffar om vargjakten

Regeringen besvarar EU-kommissionens yttrande om licensjakten på varg i Sverige och det faktum att den strider mot art- och habitatdirektivet. Licensjakten 2012 avblåses men i stället utökas skyddsjakten till att även omfatta grupper av djur och inte bara enskilda individer. Konsekvenserna kan bli fatala för den svenska vargstammen.

– Regeringens svar till EU om vargjakten är fullkomligt oacceptabelt. Genom att man utökar skyddsjaktsbegreppet finns det en stor risk att hela kullar skjuts av. Vargen är redan idag utrotningshotad och beskedet från Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson riskerar att leda till att vargen försvinner helt och hållet. Carlgrens vargbluff kanske fungerar på EU, men inte på oss andra som vill värna vargen, säger Jens Holm, riksdagsledamot (V) i miljöutskottet.

Miljöminister Andreas Carlgren erkände under presskonferensen att det rör sig om en ”undanmanöver” för att kringgå art- och habitatdirektivet.

– Det är anmärkningsvärt att Carlgren erkänner att det rör sig om en bluff för att finta bort EU. Samtidigt visar det tydligt att biologisk mångfald och skydd av utrotningshotade arter finns längst ned på miljöministerns agenda. Det är skamligt, säger Jens Holm.

För mer information:
Jens Holm (V) 0708-250 889

5 reaktioner på ”Regeringens vargbluff

 1. Ping: Notiser 2011-08-18 | Rovdjursaktuellt

 2. Bra skrivet! Du och Mikael Karlsson gör ett bra jobb för våra svenska rovdjur.

  Hur kan en miljöminister vara så arrogant och oproffisonell
  att han säger sig ta ett beslut endast för att undvika en rättsprocess?
  Han visar total nonchalans mot EU:s art och habitatsregler och underskattar människors intelligens.

  Den utökade skyddsjakten måste nu verkligen bevakas! Idag krävs inga förebyggande åtgärder alls för en beviljad skyddsjakt.

  ”Taket” han talar om var aldrig ett tak, det var en miniminivå.

  Satt och funderade, hur många miljöministrar världen över propagerar aktivt för jakt på rödlistade djur?

  Hälsningar / Marianne.

 3. Vargvänner jublar och regeringen med Carlgren i spetsen skrattar åt hur korkade vi är. I praktiken gott folk, kommer följande att ske. Grunderna för tillstånd till skyddsjakt kommer att utökas. Grupper av vargar kan också komma ifråga, grupper, läs revir, kan komma att utplånas. Genom att gå bakvägen och kalla det skyddsjakt, kommer det planerade antalet vargar att dödas ändå och då behövs ingen licenjakt. I dokumentet/svaret finns många motsägelsefulla punkter. Exempel: Tjuvjakt (0) enl. Carlgren, på en annan sida ska de ta hårda tag mot tjuvjakten, vilken tjuvjakt, den var ju 0. Många fler exempel , på både lögn och mörkning.

 4. Carlgrens politik är bara ett spel. Ett rävspel! Men han underskattar människors intelligens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s