Vattenfall, dags att erbjuda egen el

Idag har jag en debattartikel i ETC. Läs den där eller nedan.

Apropå ställa kvar på Vattenfall. Igår fick jag svar från näringsminister Maud Olofsson (C) angående min fråga om att regeringen borde verka för att Vattenfall underlättar för egen el. Svaret var tydligt i så måtto att det framgår att Olofsson inte har den minsta ambition att trycka på Vattenfall. Tyvärr. Min fråga och Olofssons svar finns här.

Vattenfall, dags att erbjuda egen el
ETC, 2011-06-23
Ett av de bästa sätten för att ställa om Sverige till ett hållbart samhälle borde vara att ta vara på medborgarnas engagemang. Och engagemang finns. I exempelvis frågan om att producera sin egen el och sedan kunna tanka ut det på nätet finns det tusentals hushåll, småföretagare och föreningar som skulle vilja engagera sig. Mängder av personer gör redan sitt bästa för att kunna producera sin egen el med små vindsnurror eller solfångare. Men tyvärr motarbetas de av ett krångligt regelverk och de stora energibolagens motvilja till förändring.

Genom att undanta personer, småföretagare eller föreningar från kravet på obligatorisk timmätning och se till att de sedan kan kvitta sin elproduktion månads- eller kvartalsvis skulle frågan om egen el kunna lösas.

Vi rödgröna föreslog nyligen just detta, men det röstades ned i riksdagen av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. I brist på handling från regeringen i frågan om egen el har några energibolag på eget initiativ redan infört egna modeller. Det gäller exempelvis Elinorr, DinEl i Göteborg, Öresundskraft i Helsingborg och Fortum. Det är alldeles utmärkt

Men mindre utmärkt är att statligt ägda Vattenfall inte erbjuder detta, att producera egen el. Det är hög tid att ändra på detta nu. Det finns en hel folkrörelse ute i landet som skulle kunna gå från att vara passiva konsumenter till att bli aktiva producenter av grön el.

Regeringen borde snarast möjligt ändra regelverket så att detta kan bli möjligt. Men Vattenfall har också ett stort ansvar. Därför borde Vattenfall snarast möjligt erbjuda alla elabonnenter möjligheten att producera egen el och möjligheten att leverera ut överskottet på nätet.

Kommer Vattenfall att genomföra detta? När? Tusentals elabonnenter har väntat alldeles för länge redan nu.

Jens Holm (V), miljö- och klimatpolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Vattenfall, dags att erbjuda egen el”

 1. Profilbild för Michael
  Michael

  Hej. Ytterligare ett sätt att ställa om Sverige till ett hållbart samhälle kan vara att låta Vattenfall modernisera de existerande kärnkraftverken…att frågeställningar om elkraft inte är nya, vare sig de handlar om privat småskalig elproduktion eller statlig storskalig sådan, utan är lika aktuella idag som förr, vittnar en artikel om George Norris om, vilken kan läsas här:

 2. Profilbild för Michael
  Michael

  Hej igen…länken kom inte med i svaret…jag provar igen:
  http://www.populist.com/01.6.oleary.html

 3. Profilbild för Göran Skoglund

  Som en uppföljning:
  vi utökar ersättningen till att också omfatta vatten, vind och biobränsle.

  Med vänlig hälsning
  Göran Skoglund
  Pressansvarig
  Öresundskraft
  070-418 34 35