Sluta skjuta budbäraren

Idag har rättegången mot aktivister ur Djurrättsalliansen inletts. Ni kommer ihåg de shockerande bilderna från svensk grisindustri. Ingen av uppfödarna ställdes till svars, däremot de aktivister som avslöjat den illa behandlingen av djuren. Det är riktigt ruttet. Därför har jag och flera andra (som är mer kända än jag) skrivit en debattartikel till Svenska Dagbladet. Den var införd igår. Läs den nedan eller där.

Angående de andra undertecknarna; trevligt att vara med i samma gäng som exempelvis Mian Lodalen, Stefan Sundström och Klara Zimemrgren, men inte hade jag räknat med att köttfrossaren (vad jag trodde iaf) Per Morberg skulle ansluta sig till vår uppmaning att bojkotta griskött. Nu väntar jag på Leif G W Persson och Jan Guillou och sedan kan vi nog övertyga alla män (de som är kraftigt överrepresenterade i köttfrossandet) i detta land. 

Efter rättsskandalen – bojkotta griskött
I morgon, 16/6, står två personer åtalade vid Nyköpings tingsrätt för att ha öppnat dörrarna på en grisfarm och filmat verkligheten för djuren där inne. Ni minns säkert bilderna: smutsiga grisar, grisar med sår och skador, grisar som åt på sina döda, uppsvullna kamrater och som levde på ett betonggolv täckt av exkrementer.

Bilderna var startskottet på en diskussion om vad vi egentligen utsätter djuren för i vårt dagliga begär efter kött. Det var en välkommen diskussion. Dessvärre tystnade den snabbt. Myndigheterna slätade över missförhållandena och rättssystemet visade sig totalt ovilligt att utreda djurskyddsbrotten.

Djurrättsalliansen hade filmat 100 grisfarmer, 92 av dem anmäldes för brott mot djurskyddslagen. En av dem var Blackstaby, ägd av Swedish Meats före detta ordförande. De två personer som står åtalade i dag vittnade i polisutredningen om vad de sett på hans gård. De skickade in fyra timmar film och hundratals fotografier som styrkte de tolv anmälningspunkterna, till polisen. Grisarna hade inget strö. De sjuka hade inte fått tillräckligt med vård. Det var för smutsigt. Och så vidare. Vissa av sakerna var uppenbara för polisen, som även noterade i förundersökningen: ”Genom hela filmen inget strö eller halm”. Veterinärförbundets informationschef kallade det ”ett grovt fall av vanvård av djur”.

Trots de uppenbara bildbevisen och två vittnesmål lade åklagaren ner förundersökningen. Det blev inget åtal mot grisbonden. Istället kommer nu vittnena sannolikt att dömas för olaga intrång och grisfarmaren kräver Djurrättsalliansen – den ideella organisation som stod bakom avslöjandet – på närmare en miljon kronor.

Det är något som är riktigt snett i djurindustrin. Har vi blivit så avtrubbade att vi inte ser och kan erkänna när ett djur lever i misär?

Nu är grisbönderna i kris och vädjar desperat till konsumenterna: köp svenskt, köp inte från utlandet. Köp inte alls, säger vi. Det håller inte att stänga in djur i en minimal box på betonggolv, låta dem stå i sin egen avföring i sex månader, intensivutfodra och sen skicka det på en sista ångestfylld resa till döden. Och dessutom använda det ”svenska” sättet att plåga livet ur djuren som försäljningsargument.

Det får vara nog nu. Att rättssystemet dömer budbärarna men låter djurskyddsbrott passera gör konsumenternas makt till hoppets sista utpost. Använd den makten. Bojkotta griskött.

ANNA-LENA BRUNDIN

komiker och författare

UNNI DROUGGE

författare

JENS HOLM

riksdagsledamot

MIAN LODALEN

journalist och författare

PER MORBERG

skådespelare, tv-kock och författare

ELISABETH OHLSON WALLIN

fotograf

GUDRUN SCHYMAN

politiker och debattör

AGNETA SJÖDIN

programledare och författare

MATS STRANDBERG

författare

STEFAN SUNDSTRÖM

artist

KLARA ZIMMERGREN

komiker


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Sluta skjuta budbäraren”

 1. Profilbild för tina shrivastav
  tina shrivastav

  Helt otroligt…. djurplågarna ser ut att komma undan…. medan unga människor som vill väl och arbetar för djurens väl eventuellt får betala skadestånd…. Dom som bör betala skadestånd är dom som plågar levande varelser och DOM bör betala millioner i skadestånd till djuren…. även om dom ändå mot förmodan skulle betala detta belopp… så kan dom ändå aldrig GOTTGÖRA djuren för allt lidande…..

 2. Profilbild för tina shrivastav
  tina shrivastav

  Bra Jens, man blir så ledsen varje gång man hör/läser om övergrepp mot djur…. ’by the way, I am here again….’ och denna förljugenhet…. att dessa okänsliga psykopater kan gå fria och att andra som vill ’ickevåld’ hamnnar i rättegångar…. och t.o.m. kan bli dömda at betala miljonbelopp… för vad…. (?)… ICKEVÅLD…

 3. Profilbild för life
  life

  Tycker Per Moberg borde testa att bli vegetarian!