Heja Tyskland

Tyskland beslutade igårnatt att landets alla kärnkraftsreaktorer ska vara avvecklade till 2022. Det är ett mycket framsynt och modigt beslut. Här i Sverige skulle våra reaktorer egentligen ha varit avvecklade i fjol, i enlighet med folkomröstningsbeslutet. Men där har svenska folket svikits rejält av politikerna. Även i Sverige måste siktet vara en fullständig avveckling av våra reaktorer. Vi har goda förutsättningar för att börja avvecklingen redan nu. Förnybar energi växer i Sverige, men skulle kunna växa ännu snabbare om vi bara hade en regering med lite ambitioner. Energimyndigheten bedömer att Sverige kommer att få ett kraftigt elöverskott redan i år, ett överskott som kommer att växa de följande åren. Varför inte använda detta överskott för att avveckla den osäkra och dyra kärnkraften?

Men när miljöminister Andreas Carlgren intervjuades av Sveriges radio i morse lät han snarare som en köpt politiker från industrin: Han beklagade det tyska beslutet och tyckte att det var fel att fokusera på årtal. Men, om man inte sätter ett årtal för sin ambition så blir det lätt ingenting. Jag undrar om Carlgren tycker att det är samma sak med klimatmålen för 2020? Är det dumt med årtal där också?

Heja Tyskland! Hoppas ert framsynta beslut smittar av sig över hela världen.


Publicerat

i

av

Etiketter: