Riv upp datalagringsbeslutet

Idag har jag och Maria Ferm ett inlägg mot datalagringsdirektivet. Läs det i Expressen eller nedan.

Riv upp datalagringsbeslutet
Tidigare i år drev
våra två partier igenom att EU:s direktiv om datalagring ska bordläggas i ett år. Datalagrings­direktivet är en av alla de antiterrorlagar som kommit till i kölvattnet efter den 11 september 2001. Direktivet kommer att innebära allvarliga inskränkningar av grundläggande fri- och rättigheter.
Om direktivet införs kommer operatörerna att tvingas lagra information om alla telefonsamtal, mejl och sms. Enligt IT- och Telekombolagen säger polisen själva att de redan får den information som behövs för brottsbekämpning. Därmed kan direktivets relevans för brottsbekämpning ifrågasättas.

Sveriges regering bör agera för att riva upp eller omförhandla datalagringsdirektivet av flera skäl. För det första kan Sverige påverka och stärka andra länder som är motståndare mot datalagringsdirektivet. I flera EU-länder har direktivet förkastats av författningsdomstolar.
För det andra är en majoritet av riksdagspartierna kritiska till direktivet i sak. Endast Socialdemokraterna röstade för direktivet i EU-parlamentet.
För det tredje har EU-kommissionen precis presenterat en utvärdering av direktivet som visar på integritetsbrister. Förändringar kommer att föreslås och där borde Sverige vara med och påverka. Utvecklingen mot ett allt mer omfattande storebrorssamhälle skrämmer oss. Vi är övertygade om att det inte, i antiterrorismens namn, går att rädda våra fria samhällen genom att inskränka de friheter som samhällena är byggda på.

Maria Ferm och Jens Holm är riksdagsledamöter för MP respektive V


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Riv upp datalagringsbeslutet”

 1. Profilbild för Markus "LAKE" Berglund

  Men? Vad var det som hände i KU då?

  http://frekar06.eu/?p=1741722

  ? :-/

 2. Profilbild för frekar06

  Jag håller med Markus i sin fråga här ovan. Ska bara förtydliga varför den här oklarheten har uppstått. Så här skriver Ekot idag:

  ”Ett enigt KU kritiserar också regeringen för att inte ha infört EU:s datalagringsdirektiv i tid. Det skulle enligt EU:s regler redan ha genomförts och EU-domstolen har fällt Sverige för förseningen så det är klart att reglerna inte följts.”

  Har ni i Vänstern röstat för kritik mot regeringen för deras sena införande av datalagringen eller är det Ekot som är helt ute och virrar när de påstår att ett enigt Konstitutionsutskott röstat för den här kritiken mot regeringen?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4528362

  Jag hoppas att det är Ekot som har gjort en misstolkning här. Vill inte tro att ni röstat för kritik mot sent införande av DLD. Om Ekot har fel så ska de ha kritik för dålig kontroll av fakta.

  Frekar06