Lägger sig Sverige platt för CIA?

Återigen avslöjas hur CIA agerar långt utanför vad lagen tillåter i Sverige (i höstas avslöjades hur USA-ambassaden spanade på enskilda svenskar). Den här gången har agenter utan tillåtelse från svenska myndigheter spionerat på enskilda svenskar. När Säpo upptäckte agenterna lämnade de snabbt Sverige. Vad hade hänt om de upptäckt någon ”terrorist”? Hade de, som vid andra tillfällen kidnappat personen och fört den till ett hemligt läger? Vem kan vara säker på att CIA inte är här och spionerar på oss just nu…

Det var bra att Säpo fick stopp på CIA år 2009. Men varför höll man inte kvar agenterna? Varför har man inte dragit dem inför domstol? Vad har den svenska regeringen gjort? Har utrikesminister Carl Bildt använt allt som står i hans makt för att markera mot USA att detta är helt oacceptabelt? Vad gör regeringen för att detta aldrig ska upprepas igen?

Jan Guillou säger idag att USA ser Sverige som en liten koloni. Tyvärr ligger det mycket i det. Därför kräver jag att regeringen agerar. Till att börja med kan Carl Bildt och justitieminister Beatrice Ask svara på de två frågor om detta som jag skickat in till dem idag. Det ligger tyvärr nära till hands att misstänka att den borgerliga regeringen återigen låter CIAs agerande passera utan åtgärd.

Juholt i SvD, AB


Publicerat

i

av

Etiketter: