Djuren måste in i upphandlingen

Gott djurskydd ett av kriterierna när Sigtuna kommun för ett tag sedan upphandlade mat till sina skolor, förskolor och äldreomsorg. Man definierade detta som att djuren skulle ha varit helt bedövade innan slakt, fötts upp utan antibiotika och ha transporterats i max åtta timmar innan slakt. Detta är krav som redan finns i svensk lagstiftning, dock ej på europeisk nivå.  

Men Sigtuna stämdes av ett grossistföretag och den 29 april fälldes Sigtuna kommun i Förvaltningsrätten i Uppsala. Domstolen konstaterar att Sigtunas krav stred mot EU-principerna om ”om icke-diskriminering, likabehandling och proportionalitet”. Djurskyddet krockade alltså med EU-rätten.

Så här kan vi ju inte ha det. Kommuner och landsting måste ju kunna ställa krav i sin upphandling. Med anledning av detta ställde jag en skriftlig fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Idag fick jag svar av hans kollega, civilminister Stefan Attefall. Svaret går ut på: 1. Vi utreder frågan och 2. Vi får se vad som händer på EU-nivå. 

Det var tyvärr inte det offensiva svaret för djuren som jag hade hoppats på. Men en utredning pågår iallafall om hur man kan ställa bättre krav i den offentliga upphandlingen. Såvitt jag vet är det f d EU-parlamentarikern Anders Wijkman som håller i denna. Det är är viktigt att djurperspektivet kommer in i denna utredning. Jag tror jag ska lobba lite mot min tidigare EU-kollega…

Läs min fråga och svaret.

Metro, SvT.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Djuren måste in i upphandlingen”

 1. Profilbild för Ove Nordström

  En annan kommun som lyckades formulera kraven så att de kunde köpa in lokalt producerat var Färgelanda kommun. Detta kan du läsa i Bohuslänningen, sök ”Färgelanda knäckte upphandlingskoden”. Med anledning av detta lade vi en motion till Götene kommunfullmäktige om att se över upphandlingsreglerna efter Färgelandas princip.

 2. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Mycket intressant! Djurskydd krockar med EUrätt, jisses. Ska EU vara bra för miljön eller för frihandeln?

 3. Profilbild för Helena Augustsson
  Helena Augustsson

  Suveränt! Lobba på! Jag ska göra likaså. 😀 /Helena, Mp i Ronneby