Platt MP-fall inför nyliberalismen

Miljöpartiets kommande språkrör Gustav Fridolin meddelar idag att han är beredd att privatisera flera statliga företag. När jag läste det först trodde jag inte mina ögon. Inte Fridolin, inte MP… Men i Svenska Dagbladet skriver man idag:
”Miljöpartiet kan tänka sig att sälja det statligt ägda bolåneföretaget SBAB och är beredd att förhandla med regeringen om saken.”
Detta säger Fridolin bara några veckor efter att vi Rödgröna lyckats stoppa regeringens privatiseringsplaner av SBAB, Posten, Telia och Vattenfall. Tragiskt. Tyvärr känns det rätt uppenbart att Fridolin har bestämt sig för att MP ska göra en lång vandring högerut. Högerpolitiken riskerar också att leda till ökade utsläpp, när höginkomsttagare kan fortsätta sin konsumtion av onödiga saker (läs min kollega Jonas Sjöstedts inlägg om detta).

Det här är vad Gustav Fridolin säger. Frågan är om MPs medlemmar också vill lägga sig platt för nyliberalismen. Min erfarenhet av alla fantastiska gräsrotsmiljöpartister är att de inte vill det.

Metro

7 reaktioner på ”Platt MP-fall inför nyliberalismen

 1. Det var tråkigt, att Fridolin sa detta, låter som att han vill gå åt det nyliberala hållet. Inte bra för miljön, precis.

  Finns det inget annat språkrör som MP kan ta?

 2. VArför är ni förvånade? MIljöpartiet HETER miljöpartieet. MEN de har aldrig varit ett miljöparti!

 3. Som miljöpartist blir man gång på gång besviken. Personligen skulle jag gärna se det radikala språkrörsparet Joakim Pihlstrand-Trulp och Annika Lillemets, men jag inser att detta är en utopi. Tycker att kurtiserandet med den nyliberala politiken är skrämmande och knappast någonting som jag kan ställa mig bakom.

 4. Den här miljöpartisten lägger sig verkligen inte platt för nån himla nyliberalism! Har inte känt Fridolin tillräckligt på pulsen för att risa eller rosa honom än. Men efter detta ska jag hålla ögonen på honom och Åsa Romson. Mp får ALDRIG bli ett mes-parti utan ska gå i bräschen hela tiden, i frontlinjen. Vi måste visa vägen mot ett hållbart samhälle på alla nivåer! Förvisso blir jag inte ledsen om partier som V gör det också, men Mp får inte halka efter. Det vore pinsamt, rent ut sagt.

 5. Pingback: Aktiv arbetsmarknadspolitik – satsa på Solbilar- lagstifta mot spekulation – sluta ECB-trixa med pengar – och Upplös eurozonen | Nemokrati

 6. Ursäkta sen kommentar.

  Tack Adrian, men kongressens ombud ville annorlunda. För den som undrar vem jag är och vad jag står för så vill jag tipsa om mitt presentationstal på kongressen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FWnFis2Xupg.

  Helena, jag skulle säga att det du säger att MP aldrig får bli redan är MP:s realitet. Titta bara på alla gröna kärnfrågor som sopats under mattan under 2000-talets första decennium: Tillväxtkritik, EU-motstånd, basinkomst, arbetstidsförkortning, pacifism (Afghanistan och Libyen t ex) m m.

  Som Jens säger fungerar nog större delen av gräsrotsrörelsen annorlunda, d v s den är grön, men tyvärr står den sig slätt mot en utpräglad centraliserad makthierarki. När det gäller blogginlägget kan jag inte heller annat än hålla med Jens om de huvudlösa privatiseringarnas baksidor och brister.

  MP är ett pragmatiskt alternativ som strävar till makt som självändamål. Ja, utöver att växa i röst- och medlemsantal, så är målet uppenbart att kunna sitta i regering med vare sig sossar eller moderater framöver. Det ekar verkligen om MP idag och det är med sorg i hjärtat jag tillstår det.

  Då vill jag passa på att tipsa om ett grönt visionärt alternativ i Gröna partiet, som vågar vara ett verkligt alternativ i svensk politik. http://www.grona-partiet.se och https://www.facebook.com/gronapartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s