Griskastreringen ska förbjudas

Ett steg framåt för djuren idag. På miljö- och jordbruksutskottets sammanträde fick vi rödgröna igenom att kastrering utan bedövning av smågrisar ska förbjudas (S, V, MP och SD röstade för). Idag plågas varje år 1,5 miljoner smågrisar av att man skär upp deras testiklar för att utvika en framtida illaluktande galtlukt på fläskköttet. Nu kräver utskottet – trots de borgerliga partiernas motstånd – att detta ska stoppas. Även om det fortfarande finns stora systemproblem kvar inom svensk animalieproduktion, så får detta iallafall ses som ett viktigt steg framåt.

Vi beslutade också att regeringen tydligare måste driva kravet om en maxgräns på åtta timmar för djurtransporter inom EU samt verka för större utrymmen för djuren och att – om djur ska slaktas – verka för lokala och mobila slakterier. Även här motsatte sig de borgerliga partierna vårt krav. Vi beslutade också att att kräva av regeringen att man snarast driver igenom ett förbud mot tidelag, sex med djur. I det här fallet stödde även de borgerliga vårt krav.

Men annars lyckades de borgerliga+SD stoppa många viktiga reformer för djuren. Vårt förslag om förbud mot pälsindustrin, minimering av antalet djurförsök, förbud mot att utnyttja djur på cirkus och att driva på djurarbetet inom EU är några exempel på viktiga djurreformer som de borgerliga tyvärr röstade ned.

Den 27 april kommer riksdagen slutgiltigt att rösta om detta. Så än så länge finns det möjlighet att påverka politikerna på den borgerliga sidan för bättre beslut för djuren, ex vis så att vi kan få ett stopp för pälsindustrin.

På tal om djur. Nu på lördag är det demonstration mot djurtransporter. Slut upp! Sergels torg 13.00-14.30.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Griskastreringen ska förbjudas”

 1. Profilbild för Lena
  Lena

  Jens, vilken tur att det finns djurvänliga politiker i riksdan, som du !
  Ingen annan har kämpat så hårt för detta !
  Vi håller tummarna för att det oxå kan bli ett stopp i pälsindustrin.
  Kan inte förstå C och M som är så djurhatiska.
  C-partiet, som är böndernas parti, borde väl tänka annorlunda ??
  M.. ja det förvånar mej absolut inte.
  Bra jobbat Jens

 2. Profilbild för Gunborg Nilsson
  Gunborg Nilsson

  Äntligen äntligen äntligen!! Och tack för din insats.

  Jag kan inte heller förstå centern.

  Sen hoppas jag att det som inte gick igenom nu-kommer att ändras.

 3. […] två veckor sedan beslutade riksdagen att obedövad kastrering av grisar ska förbjudas. Ett mycket bra beslut. Det är nu upp till regeringen att se till att beslutet verkställs. Jag […]