Griskastreringen ska förbjudas

Ett steg framåt för djuren idag. På miljö- och jordbruksutskottets sammanträde fick vi rödgröna igenom att kastrering utan bedövning av smågrisar ska förbjudas (S, V, MP och SD röstade för). Idag plågas varje år 1,5 miljoner smågrisar av att man skär upp deras testiklar för att utvika en framtida illaluktande galtlukt på fläskköttet. Nu kräver utskottet – trots de borgerliga partiernas motstånd – att detta ska stoppas. Även om det fortfarande finns stora systemproblem kvar inom svensk animalieproduktion, så får detta iallafall ses som ett viktigt steg framåt.

Vi beslutade också att regeringen tydligare måste driva kravet om en maxgräns på åtta timmar för djurtransporter inom EU samt verka för större utrymmen för djuren och att – om djur ska slaktas – verka för lokala och mobila slakterier. Även här motsatte sig de borgerliga partierna vårt krav. Vi beslutade också att att kräva av regeringen att man snarast driver igenom ett förbud mot tidelag, sex med djur. I det här fallet stödde även de borgerliga vårt krav.

Men annars lyckades de borgerliga+SD stoppa många viktiga reformer för djuren. Vårt förslag om förbud mot pälsindustrin, minimering av antalet djurförsök, förbud mot att utnyttja djur på cirkus och att driva på djurarbetet inom EU är några exempel på viktiga djurreformer som de borgerliga tyvärr röstade ned.

Den 27 april kommer riksdagen slutgiltigt att rösta om detta. Så än så länge finns det möjlighet att påverka politikerna på den borgerliga sidan för bättre beslut för djuren, ex vis så att vi kan få ett stopp för pälsindustrin.

På tal om djur. Nu på lördag är det demonstration mot djurtransporter. Slut upp! Sergels torg 13.00-14.30.

3 reaktioner på ”Griskastreringen ska förbjudas

 1. Jens, vilken tur att det finns djurvänliga politiker i riksdan, som du !
  Ingen annan har kämpat så hårt för detta !
  Vi håller tummarna för att det oxå kan bli ett stopp i pälsindustrin.
  Kan inte förstå C och M som är så djurhatiska.
  C-partiet, som är böndernas parti, borde väl tänka annorlunda ??
  M.. ja det förvånar mej absolut inte.
  Bra jobbat Jens

 2. Äntligen äntligen äntligen!! Och tack för din insats.

  Jag kan inte heller förstå centern.

  Sen hoppas jag att det som inte gick igenom nu-kommer att ändras.

 3. Ping: När kommer kastreringsförbudet, Erlandsson? « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s