Djurkontrollerna halverades

Idag ska jag debattera regeringens neddragningar på djuren med landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Att regeringen lade ned djurskyddsmyndigheten, minskade stöden för alternativ till djurförsök och inte förbjöd pälsindustrin är känt bland många. Men att de också gjorde en stor omorganisering av djurtillsynen kanske är mindre känt.

Enligt uppgifter från jordbruksverket som visar att efter regeringens omorganisering 2009 av tillsynen har antalet djurkontroller näst intill halverats. 2008 låg antalet kontroller på 23 018 året därpå, när regeringens omorganisering hade gjorts, gjordes endast 12 731 kontroller. Enligt nya preliminära uppgifter som jag fått från jordbruksverket var 2010 nästan lika illa, med blott 12 833 kontroller.

Djurskyddskontrollerna är otroligt viktiga. Det handlar om att inspektörer åker ut till djuruppfödare och andra som handhar djur för att kontrollera att djuren inte far illa och att lagarna följs. Det är uppenbart att det är djuren som har fått betala för regeringens omorganisering. Det kommer dagens debatt att handla om. Den börjar straxt efter kl 13.00 idag och ska kunna ses på svt24 eller via riksdagen.se. Se också SvT idag, där jag är med.

Läs min interpellation (min fråga) till Eskil Erlandsson nedan eller hos riksdagen. Jag har också ställt en fråga till miljöministern om björnungarna i Funäsdalen. Med en djurskyddslag som hade omfattat även de vilda djuren hade björnungarna kanske kunnat få fortsätta att leva.

Interpellation 2010/11:289 Djurskyddskontroller

av Jens Holm (V)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Den första januari 2009 trädde den borgerliga regeringens omorganisering av djurskyddskontrollerna i kraft. Omorganiseringen har med rätta fått utstå mycket kritik. Den borgerliga regeringen tog bort avgiften för kontrollerna, flyttade ansvaret längre från djurbesättningarna och tillsköt inte tillräckligt med resurser. Nu kan vi se resultatet. Försämrad kvalitet och ett ras i antalet djurskyddskontroller. Antalet kontroller har nästan halverats: från de drygt 23 000 år 2008 till blott 12 833 år 2010 (preliminär uppgift från Jordbruksverket).

Jordbruksverket varnade nyligen för att djurskyddet kan försämras när antalet kontroller är så få (Sveriges Radio, Ekot den 5 mars 2011). När antalet kontroller har minskat så kraftigt ökar förstås risken för att djur far illa. Det är oacceptabelt. Även EU-kommissionen har nyligen konstaterat att de svenska djurskyddskontrollerna har stora brister. Tillförlitligheten på förprövningarna, för få djurskyddskontroller, att djurskyddsinspektörer är otillräckligt utbildade på djurtransporter och att ansvarsuppdelningen är otydlig vid kontroller på slakterier är några kritiska punkter EU lyfter upp (Atl den 24 januari 2011).

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga landsbygdsministern:

1. Vad avser landsbygdsministern att göra för att antalet kontroller kraftigt ska öka?

2. Vad avser landsbygdsministern att göra för att förbättra kvaliteten på djurskyddskontrollerna?

3. Avser landsbygdsministern att verka för att beslutet om att återinföra kontrollavgifterna omprövas för att på så sätt öka och säkra djurskyddskontrollerna?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Djurkontrollerna halverades”

 1. Profilbild för Berit
  Berit

  Jag håller verkligen med dig så många brev och mail som jag skickat till Eskil Erlandsson angående dessa frågor det är otaliga men han mörklägger och förtiger sanningen som vanligt.
  Som djurvän så är jag så frustrerad och arg för att oskyldiga djur skall vanvårdas och plågas för att det sitter en allians som tydligen har fördomar mot djur och njuter av att deras egna levande och kännande medvarelser utsätts för det grövsta av djurplågeri i Sverige.
  Jag har bett honom av avgå som jordbruksminister för han sitter i djuruppfödarnas knä och kommer ALDRIG att värna om djuren!

 2. Profilbild för Gunborg Nilsson
  Gunborg Nilsson

  Jätteglad att du tar tag i det här.Det är förskräckligt det som pågår. Men man förstår ju att djur är bara varor i ett borgerligt marknadssamhälle.

 3. Profilbild för Alice
  Alice

  Grymt bra skrivet, alla ovanstående. Kampen fortsätter!
  Vet ni om riksdagsdebatten 27/4 kommer sändas i TV?

 4. Profilbild för Astrid

  Djurkontrollerna har lagts över med råge på oss som har sällskapsdjur och hobbyhästar. Jag har haft 8 inspektioner på 2½ år. Ingen grisgård hade någon inspektion i Skåne 2009. Antalet inspektioner på stora gårdar är närmast obefintliga men vanliga människor som får sina sällskapsdjur omhändertagna ökar. Allt är fullständigt oförutsägbart och orimligt.
  2009 på våren fick jag min ligghall godkänd muntligt. Eftersom det inte var någon anmärkning skrev de inget i rapporten.
  Ett år senare får jag skriftligt godkänt. Takhöjden är något för låg men ”tillräcklig för de hästar som finns”.
  Några veckor senare tar man tillbaka det skriftliga godkännandet och ärendet hamnar i förvaltningsrätten.
  I november 2010 får jag dom på att ligghallen är tillräcklig.
  I februari 2011 överklagar lst till Kammarrätten och får prövningstillstånd. Lst motiverar överklagandet med att jordbruksverket vill inte tala om vad en ”mindre avvikelse är”.
  I mars bryter sig lst in i mitt boningshus med poliser, varav den ena visar sig vara chefen utklädd till polis. I rapporten står att takhöjden i ligghallen var ”samma” som vid tidigare kontroller.
  I juli kommer man igen med poliser, oanmält som vanligt, för som man säger det §16-tillstånd jag sökt för mina hundar. Ligghallen kan nu inte mätas för ”det är inte strött där”. Nej för i den hagen gick inga hästar. Ändå har jag dom på att ligghallen är godkänd! Istället kör man upp en kamera under svansen på mina katter och säger att de är ”omusklade” och behov av ”akut veterinärvård”. De besiktigas 1½ dygn senare utan anmärkning till en kostnad av 500:-.
  Och så här fortsätter vansinneskarusellen…