Jag stödjer inte en svensk militär insats i Libyen

Riksdagen har just beslutat att stödja regeringens förslag om att bistå Nato militärt i Libyen. Jag valde att inte stödja regeringens förslag. Vi var totalt 23 personer som röstade nej eller avstod (fyra från V, en miljöpartist och 18 från SD). En klar majoritet – 240 – röstade, dessvärre, för. Däribland Vänsterpartiet. Jag har redan skrivit om det. Och de s0m undrar vad jag tycker kan läsa det i mitt tidigare inlägg (eller t ex i denna SvD-intervju).

Nu är beslutet fattat. Jag beklagar det verkligen. Vi får hoppas att det blir som anhängarna säger: Att den svenska militära insatsen endast begränsar sig till att upprätthålla flygförbudszonen och skyddar civilbefolkningen. Jag hoppas också att Khadaffis regim snart faller och att det libyska folket kan inrätta ett demokratiskt styre i landet. Men jag har väldigt stora tvivel. Jag är rädd för att Sverige blir en part i ett inbördeskrig. Jag är rädd för att Sveriges alliansfrihet och vårt över lag goda rykte vad det gäller humanitära insatser kommer att skadas. Förhoppningsvis har jag fel.

Vänsterpartiet har gjort en röstförklaring som jag tycker är bra. Jag hade föredragit att det hade varit en m0tion där vi yrkat på avslag på den militära insatsen och att istället alla resurser hade gått till det humanitära. Nu blev det inte så. I det särskilda yttrandet öppnar Vänsterpartiet för att återkalla sitt stöd till den militära delen. Det är bra. Häromdagen beslutade det danska vänsterpartiet Enhetslistan att inte längre stödja den militära operationen. Vi får följa det hela noggrant.

Jag tror att debatten inom Vänsterpartiet just har börjat. Läs t ex Jonas Sjöstedts kloka inlägg, förutom att han drar fel slutsats.


Publicerat

i

av

Kommentarer

10 svar till ”Jag stödjer inte en svensk militär insats i Libyen”

 1. Profilbild för shahla Gullviva S
  shahla Gullviva S

  jag stödjer ditt beslut, det är många som gör det, tack!

 2. Profilbild för Adrian
  Adrian

  Vad är det för skillnad, i praktiken, på att vara frånvarande och att lägga ner sin röst som (v) och (mp) har gjort? De som varit frånvarande har ju också tagit ett aktivt beslut att inte stödja förslaget. Sedan kan man fråga sig varför ni inte röstade nej.

 3. Profilbild för embryo

  Respekt.

  Det måste finnas en annan väg än militarismens.

 4. Profilbild för Stan

  Tack till er som gick emot! Skönt att det finns några orkar tänka själv. Sen är frågan om situationen och levnadsförhållandena i Libyen var så dåliga, det var kanske tvärtom, de hade det kanske så bra att de riskerade att bli ett farligt exempel för andra, att sätta folket före storfinansen. Är det därför man svartmålar och ger sig på Khadaffi? lyssna här – http://www.youtube.com/watch?v=_0B1RXrPblM

 5. Profilbild för Mo
  Mo

  Tack Jens! Jag tycker precis som du i den här frågan. Det är verkligen hemskt att så många röstar med krigshetsarna. Vi borde ligga i topp med humanitär hjälp i stället.

 6. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej
  Tack för kommentarer och stöd. Till Adrian. Skillnaden är att om du är där och avstår röstar du inte för regeringens förslag. Att inte delta alls i omröstningen (förutsatt att man kan) tycker jag är att ducka för att medverka vid ett viktigt beslut. Att rösta ”nej” i det här fallet innebar att rösta för SDs motion, som jag inte helt delade. Det bästa hade varit om det funnits en progressiv nej-motion.
  Ibland är valen inte helt lätta, även om det utifrån kan verka så.

 7. […] I dagens omröstning röstade samtliga partier för förutom SD vilka röstade nej. Ledamoten Jens Holm (V) och ytterligare tre ledamöter för Vänsterpartiet lade ned sin röst samt Stina Bergström (MP).Jens Holm redogör för sin inställning på sin blogg. […]

 8. Profilbild för Nemokrati

  Varför röstade du inte nej? Om inte stöder det tycker jag du ska rösta nej. När man lyssnar till vissa delar av vänstern i den här frågan tror man att de blivit galna. Deras revolutionsromantiska vansinne har inga gränser. Att det fanns så mycket krigshetsare i vänstern det trodde man inte. Vad ska jag nu rösta på?

 9. Profilbild för Nemokrati

  Ursäkta såg inte ditt svar. Men kunde inte du ha skrivit en progressiv nej-motion? Det hade varit mycket bra om du hade gjort det. Eller får du inte det om andra delar av partiet röstar ja till den moderata krigsgalna regeringens förslag??????

 10. Profilbild för Nephi

  Holy cocnise data batman. Lol!