Inga Jasplan till Libyen

På fredag kommer riksdagen fatta beslut i en svår fråga. Regeringen har fått en förfrågan från Nato om att bistå militärt i Libyen. Det är positivt att omvärlden äntligen reagerar och ställer sig på demokratins sida. Muammar Khadaffi kom till makten i en militärkupp för drygt 40 år sedan. Han har styrt Libyen med våld och förtryck. Dessvärre har västvärlden sett mellan fingrarna på detta. Med Khadaffi liksom en stor del andra diktatorer i regionen. Sverige är inget undantag. Jag tänker t ex på handelsminister Ewa Björlings säljresor till både Marocko och Libyen våren och sommaren 2009 (den senare resulterade i försäljning av kommunikationsutrustning till Khadaffi för mångmiljonbelopp).

Regeringen föreslår nu i en proposition att sända åtta stridsflygplan av typ JAS 39 Gripen, ett transportflygplan samt max 250 militär- och civil personal till insatsen i Libyen. Syftet ska vara att upprätthålla flygförbudszonen och att skydda civila. Kostnaden på statsbudgeten beräknas uppgå till 200 miljoner kronor. 

Det här är en svår fråga. Det finns ett FN-mandat för att med militära medel skydda civilbefolkningen och se till att Khadaffis styrkor inte kan anfalla lyftvägen. Det är viktigt och något som jag stödjer. Jag ifrågasätter däremot klokskapen i att Sverige ska sända krigsplan och militär personal till Libyen. Är det verkligen fler krigsflygplan konflikten i Libyen behöver? Är det verkligen med militära attacker Sverige bäst värnar människoliv på den internationella arenan? Hur påverkar eventuella svenska militära attacker vårt goda renommé för humanitära åtaganden omvärlden?

Om Sverige skulle avstå från det militära åtagandet skulle vi istället kunna använda de 200 miljoner kronor insatsen beräknas kosta till att stärka den humanitära insatsen i Libyen. Och behoven är enorma. Dessvärre är det få som är beredda att bidra substantiellt när det gäller humanitära insatser. Enligt FNs flyktingorgan UNHCR har hittills 355 000 personer flytt från Libyen. Enligt FNs humanitära samordningsorgan OCHA kommer 600 000 personer i Libyen inom kort att behöva humanitär hjälp. Där borde våra resurser läggas.

Man kan också fråga sig hur angeläget det är att sända mer stridskraft till Libyen. Vapenembargot mot Libyen fungerar effektivt. Khadaffi har svårt att få tag på nya vapen. Såvitt jag vet är stora delar av den libyska regimens ekonomiska resurser frusna. Khadaffi har stora problem att rekrytera legosoldater. En stor del av det libyska luftförsvaret är redan utslaget, något även regeringen regeringen konstaterar i propositionen (sid 5). Då anser jag att det återigen finns skäl att ifrågasätta ett svenskt militärt åtagande. Gör vi inte bättre nytta på annat sätt? Jag tycker en av våra främsta på området, professorn i freds och konfliktkunskap Peter Wallensteen har en stor poäng i att Sverige är bäst på humanitära insatser inte på krig.

Det är också värt att fråga sig hur detta ska sluta. Regeringen säger att den svenska styrkan ska finnas på plats i högst tre månader. Kan man vara så säker på att det slutar med det? Erfarenheter från andra ”begränsade” militära insatser är att de sällan blir begränsade vare sig i tid eller det man attackerar.

Några rader också om hanteringen av detta. Igår efter lunch hamnade regeringens proposition i riksdagsledamöternas inboxar. Idag kl 16.30 är det deadline för att inkomma med motioner för att ändra propositionen. På fredagmorgon är det debatt. Direkt efter fattas beslutet i kammaren. Alla med lite insikt vet att det är ytterst svårt att påverka utformningen av ett regeringsförslag under sådana förutsättningar. Visserligen har partierna förhandlat med regeringen inför framtagandet av propositionen och vi rödgröna har fått igenom en del förbättringar. Det är bra. Med all respekt för skyndsamheten i detta, men jag ifrågasätter ändå varför vi måste fatta beslutet redan nu på fredag. Kan man inte ge oss några dagar till iallafall? Jag är rädd för att vi hastar igenom ett beslut om svenska stridsstyrkor som inte är välgrundat och genomtänkt. 

Jag har nu bestämt mig. För första gången i riksdagen kommer jag inte rösta med mitt parti. På fredag kommer jag inte rösta ja till att sända Jasplan och militär till Libyen. Jag vill istället att alla resurser ska läggas på humanitära insatser. Där kan Sverige göra mest nytta.

AB1, AB2, DN1, DN2Flamman


Publicerat

i

av

Kommentarer

21 svar till ”Inga Jasplan till Libyen”

 1. Profilbild för Rickard Andersson
  Rickard Andersson

  Bra Jens! Det är viktigt att du följer din personliga övertygelse i en så viktig fråga som att skicka iväg svenska trupper till utlandet. Sverige har bidragit med 50 miljoner kronor hittills, men FN har totalt bett om 160 miljoner dollar. De 200 miljoner kronor insatsen kostar borde vi i stället skicka till FN som humanitärt stöd.

 2. Profilbild för Jerry
  Jerry

  I med att statsministern svarade ja på frågan att ställa stridsflygplanet Gripen till förfogande, har Sverige valt sida i ett inbördeskrig!

  Detta enbart för att JAS behöver en ”Approved in Combat” certifikat för att sälja bra…

 3. Profilbild för Johannes

  Jens, cred till dig! Jag är inte säker på att jag håller med dig helt och hållet i sak, men beundrar att du står upp för vad du tror på. Det inger respekt och förtroende.

 4. Profilbild för Jan Viklund

  HEDER, Jens! Rakryggat!!

 5. Profilbild för Jan Viklund

  Prof. Johan Galtung, Prediction: 20 Years of War in Libya
  (March 30, 2011)
  Johan Galtung, sometimes called the father of peace studies, predicted the collapse of the Soviet Union and the refusal of Egyptian soldiers to attack civilians. His prediction of the collapse of the US empire in 2020 appears to be on schedule. So, it was noteworthy when he predicted on Tuesday at the University of Virginia that the war in Libya would last 20 years. If, however, NATO and the opposition were to kill Gadaffi, he said, the fighting could go on for more than 20 years.

  http://www.opednews.com/articles/Prediction-20-Years-of-Wa-by-David-Swanson-110330-389.html

 6. Profilbild för Jan Viklund

  Du har amerikanska folkets stöd, Jens.

  March 30, 2011 – Obama Gets Lowest Approval, Reelect Score Ever, Quinnipiac University National Poll Finds; More Voters Oppose U.S. Involvement In Libya

  http://warisacrime.org/content/march-30-2011-obama-gets-lowest-approval-reelect-score-ever-quinnipiac-university-national-p

 7. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Sett ur synpunkten att Sverige är ett neutralt land kan jag inte annat än ge Jens rätt. Och Jerrys kommentar pekar i samma riktning. Det blir ju alltid så när man ställer upp i ett krig. Man väljer sida. Det kan inte anses vara ett neutralt lands uppgift.

 8. Profilbild för Jan Viklund

  … en ”neutralitet” som är rejält skamfilad i omvärldens ögon. Redan. Vi går mot ett fullskaligt väst mot öst.

 9. Profilbild för Urban Herlitz
  Urban Herlitz

  Bra Jens!Viktigt att stå emot när partiet gör en felbedömning som i mina ögon ter sig katastrofal. Svensk militär under Nato-kommando har inte i Libyen att göra.

 10. Profilbild för elina

  Tack! Det var ett bra beslut. Hoppas det finns fler som du i morgon. Vår neutralitet är i soptunnan men för den skull bör vi inte kasta bort även vår humanitära sida.

 11. Profilbild för Rikard Warlenius

  …som om neutralitet vore något att sträva i en kamp mellan demokrati och diktatur, eller vad menar du Viklund? Jag respekterar Jens beslut om svenskt deltagande, är inte säker att jag håller med men tycker att det är underordnat den principiella frågan om ickeflygzonen. Att döma av kommentarerna har ni inte läst vad Jens skriver: ”Det finns ett FN-mandat för att med militära medel skydda civilbefolkningen och se till att Khadaffis styrkor inte kan anfalla lyftvägen. Det är viktigt och något som jag stödjer.”

 12. Profilbild för Jan Viklund

  ”What difference does it make to the dead, the orphans and the homeless, whether the mad destruction is wrought under the name of totalitarianism or the holy name of liberty or democracy?”
  M.K. Gandhi

  Framtiden får utvisa, Warlenius.
  Och omvärldens reaktioner på äktenskapet Nato+Sverige.

 13. […] åter. Många personer som jag håller högt och brukar vara enig med tycker tvärtom, bland dem Jens Holm. Men jag kommer att rösta ja till att sända svenskt stridsflyg till Libyen. Jag tycker att […]

 14. Profilbild för Jan Ask
  Jan Ask

  Heder åt dig, Jens! Betvivlar att partistyrelsen har medlemmarna med sig i denna fråga.

 15. Profilbild för Lasse Strömberg

  Bra att ni åtminstone är fyra vänsterpartister i riksdagen som inte tänker rösta ja till svensk militär insats i Libyen.
  Jag har förstått att du, Bengt Berg och Amineh och en till som jag inte vet namnet på tänker hålla fredsfanan högt. Det inger hopp.

 16. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Det är svårt att ge humanitär insats till människor som är döda. Dessutom har sverige inget gott renommé på den internationella arenean. Vi har stött både terrorgrupper och dikaturer ekonomisk och aldrig vågat göra det som krävs för att hjälpa folk på riktigt, det har alltid andra länder fått göra.

  Hade alla demokratier varit lika ynkliga som sverige, hade världen varit en sämre plats idag.

 17. Profilbild för gunilla jönsson
  gunilla jönsson

  Jens, du har mitt fulla stöd. Jag är glad över att du har modet att säga nej till att Sverige ska delta i ett krig som nu leds av Nato.
  Jag delar fullt ut din uppfattning.

 18. Profilbild för Magnus
  Magnus

  Den tyske journalisten F.W. Engdahl har grävt lite i vilka det egentligen är som nu stöds av omvärldens olje-hungriga industrimilitära komplex och det är ingen vacker läsning. Kahdaffi må vara en diktator med blod på sina händer, men de religiösa tok och CIA-tränade mujahedin galningar med kopplingar till al-qaida förskräcker. Skam om sverige medverkar till att sätta sådana på tronen. Fram till idag har faktiskt libyens befolkning haft afrikas bästa levnadsstandard, situationen som nu riskerar uppstå kan mycket väl bli värre än Irak, vilket diverse industrimilitära koncerner tjänar storkovan på, samtidigt som kontrollen över oljan byter händer och förändrar maktbalanser.

 19. Profilbild för Äntligen!
  Äntligen!

  Jag blev förfärad när jag såg att DE ENDA i Riksdagen som var emot att JAS-plan skickas var Sverigedemokraterna…

  Då kändes som något allvarligt hänt i vänsterpolitiken de senaste åren. Gu’skelov att det inte gäller dig!

 20. Profilbild för Börje Lööw
  Börje Lööw

  Hans Linde var i Norrbotten och protesterade mot att Svenskt flygvapen samövade med NATO-flyg. Kärnan i kritiken bestod i att det var NATO som förde befälet, bestämt innehållet i övningen (som var till för att öva inför krigsoperationer i Afghanistan) och att vi smygvägen dras närmare NATO, utan diskussion i vare sig utskott eller riksdagens plena. Så långt allt väl.
  Nu deltar vi på NATOs villkor, under dess befäl och flyger tillsammans med diktaturstaten Qatar. Vi ansluter oss till ett politiskt och ekonomiskt mål som västs imperialistiska krafter satt upp. Politisk stabilitet för att säkerställa ekonomiska mål, olja.
  Jag delar din uppfattning Jens