20 ledamöter för minskad köttkonsumtion

Man blir tvungen att konstatera det högt och ljudligt: riksdagen är inte Sveriges mest progressiva församling. Det som alltfler forskare, FAO, Naturvårdsverket och i princip vilken skolklass som helst är överens om; nämligen att vi måste äta mindre kött, är ingen självklarhet i riksdagen. I går röstade riksdagen på min och Vänsterpartiets motion med förslag på en minskad köttkonsumtion. 20 röstade för, 2 lade ned sin röst, 36 var frånvarande och 291 röstade emot.

Alla närvarande vänsterpartister röstade för. Tack!

Tre miljöpartister röstade också för. Tack!

Till resten av riksdagsledamöterna säger jag: Tids nog kommer nog också ni att förstå att alla sektorer i samhället måste ta sitt ansvar. En ständigt ökande köttkonsumtion är ungefär lika hållbar som ökande massbilism. Det krävs åtgärder.

För en lista över hur alla har röstat, se här. De som röstat ”Nej” har alltså röstat för vår köttminskningsmotion.

Imorgon ska jag förresten vara med på Skypekonferens om klimatförändringarna med alla ungdomar i Lund på Wake up Call. Vi provskypade redan idag. Fantastiskt engagemang. Tänk om alla de ungdomarna kunde sitta i riksdagen istället för alla som sitter här nu. Då skulle det hända nåt…


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

9 svar till ”20 ledamöter för minskad köttkonsumtion”

 1. Profilbild för Fredrik

  Hmmm trodde verkligen att detta var något som var riktigt aktuellt på agendan. Så fel man hade. Skamligt att inte fler röstade för minskad konsumtion. Dessutom trodde jag väl ändå att fler miljöpartister skulle vara för detta. Besviken!

 2. Profilbild för Ulla
  Ulla

  Det är nästan så att man tappar talförmågan. Trodde ocksa att flera av de rödgröna skulle rösta för minskad köttkonsumtion. Har alla dessa folkvalda helt missat sambandet kött och klimat? Och denna dåliga energiomvandling som kött innebär. Jag brukar tänka att köttproduktion är precis som att sätta in 100 kronor på banken men bara få 10 kronor tillbaka. Vem skulle gå med på det? Nu blev jag riktig besviken. Det verkar som om våra riksdagsledamöter är mera okunniga än vad vi andra människor är.

 3. Profilbild för jens
  jens

  Lobba gärna mot politikerna. Jag kommer att lyfta frågan igen i riksdagen om ca ett år. Så de får en chans till 🙂

 4. Profilbild för Ebba
  Ebba

  Det är pinsamt alltså. De borde skämmas! Bra att du inte ger upp Jens.

 5. Profilbild för Elizabeth D-Hagman
  Elizabeth D-Hagman

  Det visar vilken regering och vilka okunniga ledamöter vi har.
  Tack Jens att åtminstone du kämpar. Det behövs fler modiga politiker som har förmågan att sätta sig i ämnet innan de röstar.
  Vi hejar på dig och det var kul att läsa om Sahara.Undrar hur många av de köttätande politiker skulle orka springa i öknen. Bara detta faktum borde få dem att reflektera. Kan en vegan vara så frisk?

 6. Profilbild för Staffan
  Staffan

  (V)eganpartiet! 🙂

 7. Profilbild för Elizabeth D-Hagman
  Elizabeth D-Hagman

  SKRÄMMANDE MED Riksdagens OKUNNIGHET!

 8. […] minskad köttkonsumtion. För några veckor sedan röstade riksdagen på min och Vänsterpartiets motion om att minska köttkonsumtionen. Det var endast 20 ledamöter (som röstade för förslaget om en handlingsplan för minskad […]

 9. Profilbild för Helena Augustsson
  Helena Augustsson

  Jag skäms ohyggligt å mina partikamraters (mp) vägnar för att bara 3 av 22 röstat för denna i mina självklara fråga. Hur kan de motivera detta? Jens, du hade behövts i miljöpartiet! Fast när miljöpartister röstar så här börjar jag undra varför vi överhuvudtaget heter MILJÖ-partiet… Enda anledningen till att jag är miljöpartist (har alltid röstat på Mp och är nu aktiv politiker i min kommun inom Mp) är att jag fått för mig att Mp ligger först när det gäller miljö- och djurrättsfrågor. Jag börjar tvivla och det gör ont i hjärtat…

  Kanske det behövs ett helt nytt parti? Hållbarhetspartiet eller nåt.

  Helena, Mp i Ronneby