Klimatbesök i Malmö

På väg hem från Malmö. Har varit en dag späckad med spännande besök och möten: Eon, VAsyd, Turning Torso, Heaven or Shell, bostadsföretaget MKB och ett klimatföredrag på Kvarnby folkhögskola. Det är fascinerande vad du kan göra med avfall. Kommunalägda Sjölunda reningsverk omvandlar varje år 120 000 ton (tror jag det var) avfall till biogas och utmärkt gödsel för skånska lantbrukare. Och mer biogas kommer det bli när Malmöhushållen blir bättre på att samla in sina matavfall. Här tror jag Stockholms stad har en del att lära… Eon och andra energibolag står i startroparna och vill leverera biogasen, men dåligt utbyggt gasnät och för få gaspumpar på mackarna lägger krokben.  Tänk om Sverige hade haft kvar Klimatinvesteringsprogrammet, då hade biogasen kunnat fortsätta att byggas ut.

På tal om Klimatinvesteringsprogram var det spännande att se vad just statliga pengar, EU-bidrag, ett drivet kommunalt bostadsbolag och aktiva hyresgäster kan bidra med. Sedan slutet av 1990-talet har MKB-området Augustenborg byggts om till Ekostaden. Stora satsningar har gjorts särskilt för att minska bostädernas energiförbrukning och på utemiljön. Med små kanaler och dammar tas dagvattnet om hand. Mötesplatser har byggts upp med parkbänkar och grillplatser. Mängder av blommor har planterats. Och vissa av taken är gröna av växtlighet. Man har planer på att sätta upp solceller på taken, men eftersom det i Sverige är extremt krångligt att tanka ut el på det allmänna elnätet blir det inte av. När ska regeringen vakna i denna fråga?

Spännande diskussioner och massor av frågor vid mitt föredrag på Kvarnby folkhögskola. Det är uppenbart att det finns ett stort intresse för utvecklandet av vänsterpartiets miljö- och klimatpolitik. Vänsterpartiet – partiet som binder ihop rättvisa och smarta klimatlösningar, om ni frågar mig.

Kul att Dagens Industri tog in min debattartikel idag om regeringens uppköp av billiga utsläppskrediter. Och visst var det ett litet fall framåt igår när ministerrådet igår röstade om fiskeavtalet med Marocko. Den här gången var iallafall inte Sverige ensamma om att rösta nej. Och avtalet förlängs bara ett år. Med ett land till och avtalet hade stoppats. Nästa gång vinner vi!

Politikerbloggen skriver förresten idag om att jag ska springa Sahara Marathon. Tänk, nu är det mindre än en vecka kvar. Imorgon måste jag göra ett långpass. Hoppas det inte blir för kallt.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Klimatbesök i Malmö”

 1. Profilbild för Tor-leif
  Tor-leif

  Bra skrivit Jens
  Jag blir väldigt glad att man pâ vissa ställen i Sverige vill jobba för att rädda klimatet.Att rädda klimatet är att rädda jordens framtida existens.Jag kan inte förstâ att rgeringen inte kan förstâ att det mâste finnas en bra och rättvis klimatpolitik.
  Regeringen borde titta pâ Vänsterpartiets klimatpolitik.Den är mycket bra.
  Ja det är bra motstândet mot fiskeavtalet med förtryckarlandet Marocko ökar .Hoppas motstândet har ökat ännu mer när det kommer upp i EU-parlamentet