Kan C hjälpa oss att stoppa datalagringen?

Idag har jag ett öppet brev till Centerpartiets Fredrik Federley i Expressen. Han var en av de som var kritiska till FRA (med all rätt), då det begav sig. Nu är en min lika integritetskränkande lag på gång, datalagringsdirektivet. Vänsterpartiet och MP vill inte ha datalagringsdirektivet. Ett minimikrav borde vara att bordlägga lagen i ett år. Kanske kan Centern stödja oss när riksdagen ska avgöra det om några vecko. Läs mitt inlägg hos Expressen eller nedan.

Expressen 2011-02-14
Hjälp oss att stoppa datalagringen, Federley
Om cirka en månad är det dags för Sveriges riksdag att besluta om huruvida man ska ta ett nytt stort kliv på vägen in i kontrollsamhället. Då är det nämligen dags att fatta beslut om regeringens förslag till datalagringslag. Du Fredrik känner säkert till att Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet lagt förslag om att propositionen ska få vila ett år.

Jag var som du vet inte riksdagsledamot sist det begav sig. Då gällde det FRA-lagen och debatten i Sverige gav ekon åtminstone till Bryssel där jag var EU-parlamentariker. Den folkliga upprördheten var stor och jag såg via webben din och några andra borgerliga politikers vånda. Tillslut valde ni ändå att stödja förslaget att införa FRA-lagen. Jag tror inte att det var ett lätt beslut för dig. Men man kan ändå konstatera att det var tack vare bordläggningen som utrymme gavs för eftertanke och för att du och andra skulle kunna sätta press på regeringen för att införa integritesskyddsgarantier.

 I veckan har första rapporten publicerats över hur dessa garantier fungerat i praktiken. Eller rättare sagt inte fungerat. Det integritetsskydd som du och några andra borgerliga politiker slogs för visade sig i stor utsträckning vara en papperstiger. Jag vet att du anser att om ni hade haft mer tid skulle det ha blivit bättre. Även om jag inte är helt enig med dig om det hoppas jag att du tar med dig den insikten när det gäller frågan om datalagring.

Fredrik Federley, du känner säkert till att kritiken mot datalagringsförslaget har varit massiv. Det blev jag varse, inte minst under min tid i EU-parlamentet. I Tysklands författningsdomstol har man förbjudit ett införande av direktivet med hänvisning till att det strider mot de mänskliga rättigheterna. Kommissionen har nu tagit på sig uppgiften att se över frågan för att göra det mindre integritetskränkande. Det är en god anledning att faktiskt inte hasta iväg med införandet av datalagringen. Dessutom är branschen enig om att man vare sig har tillräcklig kunskap eller tillräcklig tid för att genomföra det som krävs enligt förslaget. Det är i ljuset inte minst av detta som jag tycker att det vore lämpligt att skaffa sig lite mer andrum.

I veckan har konstitutionsutskottet konstaterat att förslaget till lag om datalagring faktiskt kan bli föremål för bordläggning, precis som vi i V och MP har föreslagit. Det betyder i klarspråk att det rör mänskliga rättigheter och att risken för kränkning av dessa är hög. Genom att stödja vårt förslag om att bordlägga Datalagringsdirektivet ett år har du och dina partikamrater chansen att värna integriteten på allvar denna gång.

Denna fråga och denna utsträckta hand riktar sig så klart även till andra riksdagsledamöter som var aktiva under FRA-debatten och som inser det absurda i att införa en lagstiftning som möter så mycket kritik. Den riktar sig till alla er som inser att en lagstiftning som är under omarbetning inte bör införas. Den riktar sig också till alla därute som nu måste sätta press på ”sina” ledamöter för att få till lite eftertanke. Kanske kan vi riva upp, göra om och för en gångs skull göra rätt? Jag hoppas därför att du och dina partikamrater kommer att stödja Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag på minoritetsbordläggning av Datalagringsdirektivet när detta kommer upp i riksdagen om några veckor.

Jens Holm (V), riksdagsledamot, tidigare EU-parlamentariker


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Kan C hjälpa oss att stoppa datalagringen?”

 1. Profilbild för fredrik

  Regeringen stödpartier har några skådisar, de flesta från C. Typ Federley, som gärna gråter i tv, för att sedan rösta exakt som han inte ville rösta.

  Men han fick ju gråta, och kanske gick någon på det. Samma med Maud: då hon grät över kärnkraften. Sen kom det fram att de redan hade tagit det beslutet…

  Räkna bort c. Nu!

 2. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Håller med fredrik. Federleys skådespeleri var inte trovärdigt då och att han skulle nappa nu. Nej skulle inte tro det…….

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Nej, men vi får väl se vad han svarar. Jag ger honom gärna en sista chans.

 4. Profilbild för fredrik

  Du är en bättre människa än jag. 8) Jag känner mig nöjd med att jag kryssade Jens på då jag röstade.

 5. […] Jens Holm ber Frederich Federley : ”Hjälp oss att stoppa datalagringen, Federley” […]