Sviker regeringen försöksdjuren?

Idag på riksdagens frågestund frågade jag socialminister Göran Hägglund om regeringen kommer att stå upp för det kommande förbudet mot att sälja djurtestad kosmetika. den 1 januari ska ju EUs förbud mot att sälja kosmetika som har testats på djur träda i kraft. Men nu talar mycket för att EU-kommissionen kommer att vilja skjuta på detta förbud. Riksdagen har vid ett flertal tillfällen slagit fast att beslutet måste träda i kraft. Detta borde alltså vara den linje regeringen bode visa.

Till mig sade Göran Hägglund att regeringen stödjer riksdagens hållning om ett förbud mot djurtestad kosmetika. Vad bra, tänkte jag först. Men igår berättade samma Hägglund i ett skriftligt svar till mig att regeringen ännu inte bestämt sig. Och att man nu har gått ut i en remissrunda till ”berörda parter”. Men bland mottagarna finns ingen som företräder djuren. Inte Forska utan djurförsök, inte Djurens Rätt, inte heller Djurskyddet.

Jag frågade Hägglund i min replik varför man inte frågar de som företräder djuren. På det svarade han: ”Det kan mycket väl vara så att det finns vissa djurskyddsintressen som ännu inte mötts av vår förfrågan.” Inte ännu… Kommer han någonsin tillfråga dem?

Hur svårt kan det vara? Ett beslut är fattat om att all djurtestad kosmetika ska bort. Då ska det också träda i kraft. Man får helt enkelt fortsätta att hålla pressen på regeringen och EU.

Min fråga om försäljningsförbud mot djurtestad kosmetika.

Göran Hägglunds svar.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Sviker regeringen försöksdjuren?”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Djurens Rätt and Bloggvänstern, Jens. Jens said: Från jensholm.se: Sviker regeringen försöksdjuren? http://jensholm.se/2011/02/10/sviker-regeringen-forsoksdjuren/ […]

 2. Profilbild för Jennifer
  Jennifer

  Hej!

  Vad kan man göra åt det? Finns det någon protestlista att skriva på? Maila Hägglund?

  Säg bara till, så sätter jag igång.
  mvh
  Jennifer