Kapitalister bättre än folket?

Regeringen ska sälja ut en tredjedel av innehavet i Nordea. Det kommer att göra Sverige fattigare rent ekonomiskt: Nordea levererar stora intäkter till staten (nu senast tog staten emot 2 miljarder kronor). Sverige blir också fattigare rent politiskt: med ett (halv)statligt företag som Nordea har staten unika möjligheter att styra politiken åt rätt håll. Man skulle t ex kunna använda Nordea till att stabilisera en annars turbulent finansmarknad. Man skulle kunna använda Nordea till att ge mikrolån till småföretagare, kanske de som särskilt vill satsa inom miljö- och klimatsektorn. Självklart kan man använda de miljarder Nordea varje år levererar till staten till satsningar i välfärden och på klimatet.

Men sådana ambitioner har inte vår regering. De privatiserar av ideologiska skäl. Uppköparen av statens innehav blir troligen den finska storbanken Sampo. Anser den borgerliga regeringen att det är bättre att Nordea ägs av finska storkapitalister än av svenska folket?

Se Vänsterpartiets pressmeddelande.

3 reaktioner på ”Kapitalister bättre än folket?

  1. Ping: Tweets that mention Kapitalister bättre än folket? « Jens Holm -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s