Kapitalister bättre än folket?

Regeringen ska sälja ut en tredjedel av innehavet i Nordea. Det kommer att göra Sverige fattigare rent ekonomiskt: Nordea levererar stora intäkter till staten (nu senast tog staten emot 2 miljarder kronor). Sverige blir också fattigare rent politiskt: med ett (halv)statligt företag som Nordea har staten unika möjligheter att styra politiken åt rätt håll. Man skulle t ex kunna använda Nordea till att stabilisera en annars turbulent finansmarknad. Man skulle kunna använda Nordea till att ge mikrolån till småföretagare, kanske de som särskilt vill satsa inom miljö- och klimatsektorn. Självklart kan man använda de miljarder Nordea varje år levererar till staten till satsningar i välfärden och på klimatet.

Men sådana ambitioner har inte vår regering. De privatiserar av ideologiska skäl. Uppköparen av statens innehav blir troligen den finska storbanken Sampo. Anser den borgerliga regeringen att det är bättre att Nordea ägs av finska storkapitalister än av svenska folket?

Se Vänsterpartiets pressmeddelande.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Kapitalister bättre än folket?”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Bloggvänstern, Jens. Jens said: Från jensholm.se: Kapitalister bättre än folket? http://jensholm.se/2011/02/04/kapitalister-battre-an-folket/ […]

  2. Profilbild för fredrik

    MP och S står på regeringen sida den här gången va? Typiskt borgare.

  3. Profilbild för Jens Holm
    Jens Holm

    I just den här frågan verkar det som att både S och MP var emot. Faktiskt.