Danderyd

Jag pratade klimatförändringar på Danderyds gymnasium igår. Danderyds gymnasium är knappast något fäste för Vänsterpartiet. I riksdagsvalet 2010 fick Moderaterna 52 och Vänsterpartiet blott en procent! Och man skulle kunna vänta sig mycket motstånd när en vänsterpartist kommer på besök för att diskutera klimatförändringarna. Men tvärt om, skulle jag vilja säga. Det var bra diskussioner och mycket frågor från engagerade elever. Det betyder knappast att en stor del av eleverna behöver vara vänsterpartister. Men den stora fördelen med att diskutera klimatfrågor i Sverige, nästan i oavsett med vem, är att det finns en samsyn kring det mest elementära, nämligen att klimatförändringarna finns, de är orsakade av människan och det brådskar att vidta åtgärder. Det är bra att det finns klimatinsikt även hos de borgerliga.

Hade jag stått inför en gymnasieklass i t ex USA är jag rätt säker på att mycket energi skulle behövas lägga ned på att besvara frågor som: Hur vet du att det har blivit varmare? Kan du verkligen vara säker på att CO2-utsläpp påverkar klimatet? Kan det inte vara bra med temperaturförändringar? Även om frågorna är relativt lätta att bemöta gör de förstås att fokus skjuts från det viktiga: Detta måste göras.

Jag visade bilder från mitt Grönlandsbesök och talade om hur fort Illulissatglaciären och andra stora glaciärer smälter. Nu kommer helt nya rön från Grönland som visar på att avsmältningen går ännu fortare. År 2010 var det varmaste året sedan man började mäta temperaturer. I fjol var smältsäsongen på Grönland 50 dagar längre än normalt. Och i maj i fjol var det hela fyra grader varmare än normalt i huvudstaden Nuuk. Oroväckande.

Det är bra att man kan ha en diskussion med elever i en borgerlig kommun som Danderyd och att vi kan vara överens om att det är dags för krafttag mot klimatförändringarna. Men för mig är det ändå en gåta varför merparten av de eleverna sannolikt kommer att rösta för partier som kommer försvåra klimatarbetet. Mer motorvägar, sämre tågunderhåll, dyrare kollektivtrafik, straffbeskattning av vindkraftkooperativ, försäljning av utsläppsrätter och uppköp av billiga utsläppskrediter är knappast vägen fram för klimatet. Moderna ungdomar kan knappast vilja ha den politiken. Eller hur? Vad kan få en elev i Danderyd att rösta vänster, det skulle jag vilja veta?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Danderyd”

 1. Profilbild för Adam
  Adam

  Det är nog bara att bjuda in Arkelsten eller någon annan ”klimat”person från det borgerliga blocket (eller är hon helt ensam?) och sedan hålla en debatt där skolungdomar är publik. Borde vara rätt så lätt att såga en borgare i klimatdebatt…

  De bara upprepar ”arbetslinjen ger pengar, arbetslinjen ger pengar”. Dock används alltid eventuella pengar till skattesänkningar.

 2. Profilbild för hanna
  hanna

  jag går på danderyds gymnasium och dem flesta röstar höger… En i klassen som är friendsrepresentant berättade att när dem på friendsmötet röstade om vilket mobbningsord som var det värsta man kunde bli kallad för, fick ordet ”sosse” flest röster. Ärligt talat skäms jag nästan för att gå på danderyds gymnasium, skulle aldrig ha valt det om jag valde nu… Fast det är bra stämning i skolan och det är alltid nått. Men jag tycker det känns så fånigt att många smutskastar socialdemokraterna. Själv vet jag inte vilket parti jag vill rösta på, men jag tycker folk borde respektera att alla har olika åsikter. Det skulle vara svårt att vara socialdemokrat (eller något annat som inte är höger) och stå för det om man går på danderyds gymnasium. Det är väldigt stort grupptryck, ett slags hat. Om du vill att vänsterpartiet ska få fler röster från danderyd måste det nog finnas en grupp elever i skolan/nån annan lokal med vänsterpartister som tydligt talar om och står för vad dem röstar på, och bryter det andra grupptrycket.