Ledardebatten

Det är bra med en öppen och frimodig debatt om vem som ska leda Vänsterpartiet. Egentligen tycker jag att det är lite väl tidigt att redan nu prata om olika ordförandekandidater. Det finns risk för att det blir för mycket fokus på person och organisation, som förvisso är viktigt, och mindre på det viktigaste; hur partiets politik ska utvecklas. Men bollen kastades upp i luften en vecka innan jul när Lars Ohly kungjorde att han ville fortsätta som partiledare. I ljuset av det är det inte konstigt att partidistrikt och enskilda medlemmar säger öppet vad de tycker; om Ohly ska fortsätta eller om vi behöver en ny partiledare.

Den debatt som nu har börjat tror jag är bra för partiet. Det hade varit tragiskt om vi hade gått samma väg som Socialdemokraterna. Partiledaren går, men sedan blir det öppen strid om vem som ska ta över, och av de möjliga efterträdarna är det ingen som törs säga vad de vill. Det säger väl något om det interna debattklimatet i ett parti…

Lars Ohly är troligen riksdagens bästa debattör. Ohly gjorde, i och med det rödgröna samarbetet, för första gången Vänsterpartiet till ett potentiellt regeringsparti. Ohly har också enat partiet och gett oss intern arbetsro. Det är inga små bedrifter. Och det förtjänar sitt erkännande. Men trots det tror jag inte att partiet kommer att lyfta under hans ledarskap. Vi har förlorat fem val i rad. Den senaste förlusten var för mig droppen. När vi har en högerregering som för en nyliberal politik med privatiseringar och skattesänkningar för rika, en socialdemokrati med kurs mot mitten och främlingsfientliga på frammarsch då borde Vänsterpartiet växa. Inte minska. Man ska nog inte överdriva partiledarens ansvar i detta, men om Vänsterpartiet ska börja växa är jag helt övertygad om att ett partiledarbyte är ett måste. En ny partiordförande skulle kunna väljas på kongressen nästa år av partiets medlemmar. Det skulle vara det ultimata exemplet på att vi tar ett nytag i partiet och startar om för att vinna valet 2014.

Det är vad jag tycker. Men det viktigaste är att alla medlemmar känner att de kan komma till tals. Att det diskuteras i partiföreningar och distrikt. På årsmöten och årskonferenser. Det är ju medlemmarna som ska besluta om Vänsterpartiets framtid om knappt ett år på kongressen. Men då är det också bra om medlemmarna har något konkret att diskutera.

Därför är det bra att Jonas Sjöstedt har deklarerat att han är beredd att ta över ledarskapet.  Sjöstedt känner jag väl. Han har alla kvalitéer som krävs för att föra Vänsterpartiet framåt. Men han är inte den enda som skulle kunna göra det. Därför vore det önskvärt om flera kunde klargöra om de är beredda att kandidera som ledare för Vänsterpartiet. Jag tror bara partiet skulle må bra av flera olika kandidater. Inte minst finns det massor av duktiga kvinnor som skulle kunna leda vårt parti.

Jag tror att den bästa lösningen vore ett delat ledarskap. En man och en kvinna. Det är bra med både och. Det är också bra att den extrema arbetsbördan som ett partiledarskap kan avlastas på två istället för på en.

Detta inlägg finns också publicerat hos Framtidskommissionen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Ledardebatten”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Bloggvänstern, Jens. Jens said: Från jensholm.se: Ledardebatten http://jensholm.se/2011/01/17/ledardebatten/ […]

 2. Profilbild för Johannes

  Jens, är inte du intresserad då? Jag ser dig som en tänkbar kandidat. Du har bred erfarenhet, lugn, trevlig och bra retoriker.

  Men givetvis har du rätt. Ju fler som deklarerar att dem är redo att ta över, desto bättre. Därför hoppas jag att väldigt många vänsterpartister runt om i landet kandiderar, inte för att de ha någon chans att vinna per automatik utan för att de vill och således för demokratin i partiet framåt och dessutom sätter press på Lars Ohly, att många faktiskt fått nog av honom.

 3. Profilbild för fredrik

  Bra skrivet. Exakt vad jag känner. Lasse är förmodligen den bästa debatören i riksdagen, men vad spelar det för roll då han UTÅT är helt bränd av kommunistdebatten som pågick för flera år sedan? Han kanske vill bli en ny Werner, men DU, eller Jonas, plus Josefin är framtiden. Jag är övertygad.

  Det är bara att göra som Jonas, säg att du kan ta jobbet. Sen låter du demokratin ha sin gång. 8)

 4. Profilbild för Pavlos xanthopoulos
  Pavlos xanthopoulos

  Men hur hade Jens föreställt sig att det skulle gå????, när han talar för vargar då människor blir utan social skyddsnät eller då folk ser bankerna gynnas av en kris som de själva skapats medan våra företag säljs till utländska intressen som resulterar till att även arbetsplatser flyttar ut…
  En av våra politiker talar om vargar den andre om de djävla kommunisterna på Cuba/Kina/Vitryssland/Venezuela m.m., den tredje om sitt sexuella behov och att vi som socialister skall medverka i att kyrkan låter han/hon gifta sig där …
  En partiordföranden talar om att våra soldater skall vara i Afghanistan i 2 år för att döda/dödas men inte i 3 m.m.
  Samt annat helt o hållet främmande för nutiden…

 5. Profilbild för Sandra

  Jag tror att DU kan lyfta Vänsterpartiet. Lars Ohly är fantastisk som partiledare och vänsterpartist, men jag tror att du skulle vinna fler folks förtroende och därmed föra Vänsterpartiet framåt. Så varför ställer inte du upp? Jag tror att många skulle uppskatta det.

 6. Profilbild för Tor-leif
  Tor-leif

  Jag tycker att det är bra att en debatt inompartiet om om vem som ska vara partledare.Jag tycker att det är bra att Jonas Sjöstedt kandiderar.Jag tycker ocksâ att fler kandidater ska komma fram.Namn som skulle kunna vara bra kandidater är Ulla Andersson,Josefine Brink, Du själv och Hans Linde.Självklart tycer jag att det är bra att Lars Ohly ställer sigtill förfogande ocksâ.
  Jag hâller inte med om att partiet ska ha ett delat ledarskap.Däremot kan man avlasta partordförandens arbets börda genom att partistyrelsen fâr mer at arbeta med.
  Trots att jag uppgivit ett flertal kandidater faller nog ändâ mitt personliga va pâ Lars Ohly

 7. Profilbild för Gilda Córdova
  Gilda Córdova

  Jeans, om man ska vara ärligt, hela ps måste lämna sina post, de måste ta sin ansvar för de förluster som VP har haft, de måste förklara varför vi är inte längre ett riktigt vänster parti, att de falanger som finns ingen kan neka de. Höger (inom partiet?????) tjänsteman som har gör partiet till tjänsteman parti, och den riktiga vänster, med principer, med sina rötter i klass kampen, socialismen och internationalismen, den gruppen som vill ha ett riktig demokrati och som inte längre ska acceptera den modell av ny liberal demokrati, det är dag att lyssna på de vanliga medlemmar och är det de som måste välja den nya styrelsen och de nya partiledarna. Ett kvinna som skulle vara ett mycket bra parti ledare med båda fötter på jorden och som vet vad hon är och vad vi vanliga medlemmar vill eftersom hon ger sig tid för att lyssna på oss.

 8. Profilbild för Gilda Córdova
  Gilda Córdova

  Jag skrev inte namn på den kvinna på den förra inslag, hon är Ann.Margareth Livh.

 9. Profilbild för Patrioten
  Patrioten

  Vad gäller Ann.Margareth Livh är även jag för…
  Hon är den enda som bor kvar där hon startade sin karrier…
  Bland folket!

 10. Profilbild för jens
  jens

  Hej alla
  Tack för alla fina inlägg. Jag är inte den som ska leda partiet, men jag är gärna med och utvecklar partiets politik. Instämmer i att det vore toppen om fler kunde berätta om de är intresserade.

 11. […] även Jens Holm om samma […]