Stoppa vargjakten

Idag startar licensjakten på vargar. 6428 skjutsugna jägare har anmält sig till en jakt på 20 vargar. Det innebär att det går över 300 jägare på varje varg. Det handlar om ett djupt oetisk och onödigt dödande av ett vilt och utrotningshotat djur.

Läs mitt jaktkritiska inlägg på SvT-debatt nedan och mitt pressmeddelande idag. Missa inte heller min kollega Wiwi-Anne Johanssons utmärkta artikel på Politikerbloggen.

Glöm inte att skriva under protestuppropet mot vargjakt!

Regeringens vargpolitik uppmuntrar till tjuvjakt
SvT Debatt 2011-01-11

Regeringen vill skapa en livskraftig vargstam i Sverige genom att skjuta vargar. Men om man vill förbättra vargens genetiska status ska man inte tillåta licensjakt där man skjuter friska djur och alfadjur. Fjolårets vargjakt har inte heller ökat acceptansen för varg. Istället har tjuvjakten ökat.

I början av 2010, det internationella året för biologisk mångfald, inledde den borgerliga regeringen licensjakt på varg – ett djur som varit fridlyst sedan 1966 och fortfarande är i behov av skydd. Nu har regeringen beslutat att ytterligare 20 vargar ska skjutas.

Målet med jakten sägs vara att öka acceptansen för vargen och den svenska rovdjurspolitiken. Men forskning visar att acceptansen för vargen redan är stor i Sverige. I procenttal är stödet på nationell nivå mellan 64-73 för de olika rovdjursarterna. I de län där rovdjuren finns varierar stödet efter art med 56-70 procent. Intressant är att även i rovdjurslänen finns det en majoritet som anger att de accepterar vargen.

I Dalarnas och Gävleborgs län är det färre än 60 % medan det är från 60 till 65 % i de övriga rovdjurslänen som anger att de gillar att varg finns i Sverige. I Stockholms län uppger 81 % att de gillar att vargen finns i Sverige (SLU, Om svenskars inställning till rovdjur- och rovdjurspolitik, rapport 2009:1).

Det är alltså en vargkritisk minoritet av svenskarna som regeringen vill gå till mötes och öka acceptansen hos med sitt beslut om vargjakt. Förra årets licensjakt på varg tycks emellertid inte ha ökat acceptansen för varg. Istället har den illegala jakten ökat. Under första halvåret 2010 anmäldes 13 fall av illegal jakt på vargar, en ökning från tidigare år enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Acceptansen för inplantering av nya vargar från Finland och Ryssland tycks inte heller ha ökat, tvärtom har flera jägarförbund uttalat att de säger nej till inplanering av varg. Jag tycker att regeringens sätt att bygga upp acceptansen är mycket märklig.

Licensjakt på varg ska enligt regeringen vara strängt kontrollerad och selektiv. Men obduktionen av de vargar som sköts förra året visar att 16 vargar hade beskjutits 2-4 gånger innan de dött, minst fem alfadjur dödades och dessutom sköts 28 vargar istället för de 27 som man fattat beslut om. Vargarna som sköts var dessutom friska. Detta kan knappast beskrivas som en kontrollerad och selektiv jakt.

Den illegala jakten är ett stort hot mot vargens fortlevnad. Vänsterpartiet vill kriminalisera försök och förberedelse till grovt jaktbrott i bekämpandet av den illegala jakten och välkomnar att miljöminister Andreas Carlgren öppnar upp för detta i en debattartikel i Dagens Nyheter (2011-01-10). Samtidigt kan den licensjakt på varg som regeringen tillåter vara illegal. EU-kommissionen granskar just nu huruvida den svenska vargjakten är förenlig med EU-lag.

Kommissionen har i ett brev till regeringen ifrågasatt syftet med vargjakten. Frågorna är många och det är mycket tydligt att kommissionen anser att syftet med jakten är oklar. Genomgående efterfrågas vetenskaplig dokumentation. Kommissionen skriver följande: ”Det förefaller därför som om licensjakten och den nya vargpolitiken har gjort bevarandestatusen för vargen mindre gynnsam.”

Till och med beslutet om ny vargjakt i Sverige har EU-kommissionen skrivit ett nytt brev till regeringen där kommissionen menar att jakten verkar oförenlig med EU:s regler. Miljökommissionären Janez Potocniks skriver att den svenska vargstammen på ca 200 individer har en klart ogynnsam bevarandestatus, att det skjuts för många vargar och att det är tveksamt om jakten verkligen ökar acceptansen för varg. Han undrar också om andra alternativ verkligen har utretts. Nu överväger kommissionen att anmäla Sverige till EU:s domstol.

Trots återkommande, mycket skarp kritik från EU-kommissionen, de flesta miljöorganisationerna och oss i Vänsterpartiet slår regeringen dövörat till och ger klartecken för ny licensjakt på varg.

Man kan fråga sig varför regeringen har så otroligt bråttom att dra i gång en ny vargjakt? Från utvärderingen av fjolårets jakt kan vi ju se att det var mycket som inte alls gick bra. Varför inte ens avvakta EU-kommissionens granskning och den nya utvärderingen om vargens bevarandestatus som väntas komma i mars?

Det är oacceptabelt att regeringen tillåter licensjakt på en hotad art på så svaga grunder. Jag menar att licensjakt inte är ett sätt att vare sig lösa acceptansen för vargar eller för att bevara dess fortbestånd. Jag är öppen att diskutera alla förslag för att stärka den svenska vargstammen men att börja med att skjuta vargar är att börja i helt fel ände. Om regeringen verkligen vill ha en livskraftig vargstam borde den dra tillbaka beslutet om licensjakt på varg omedelbart.

Jens Holm, Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Stoppa vargjakten”

 1. Profilbild för Lena Högberg
  Lena Högberg

  bra inlägg!
  jag har lagt upp Vargen som ett diskussionsämne på V Dalarnas facebook-sida. Gå gärna med i gruppen och diskutera.
  Jag har själv får och bor inte långt ifrån stället där en av vargarna sköts. vi har precis NOLL problem med varg.

 2. Profilbild för Jonathan Järvinen
  Jonathan Järvinen

  Vargen är ett problem, både i natur och den svenska ekomomin. Med för mkt varg så kommer det bli mindre älgjakt vilket bidrar till ökad stam av älgar som förstör för för skogsbolagen i miljardbelopp. För vargen i sig kan inte avveckla älgen så som jakten gör. Samtidigt som Vargen som igentligen inte borde vara ”rödlistat” för det finns tusentals av dom i andra länder, så som Kanda,ryssland m.m. så förstör den en 10 tusenårig kultur. Nämligen Jakten, Jakten är en av dom få natur kulturer som finns kvar i sverige, Samarbetet mellan jägare och sin hund, största delen av sveriges befolkning som inte ens behöver vara i skogen involverar sig i något som dom aldrig skulle ha brytt sig om, om inte vargen var ett så hundlikt och fint djur så hade inte många sagt något. Vargen ska bort. Vi klarade oss bra utan den, varför ska vi försöka oss på att föda upp en stam med något som skapar så mkt problem. Avskaffa jakten i ett par år så ska du få se på problem som kommer uppstå. Klart ett djur kommer tjuvjagas som det gör om de orsakar sådana problem, jag vill gärna se dig släppa din hund i skog med varg och sedan få den tagen av varg. Men de klart, du jagar ju inte, du har väl koppel och kastar boll på gården. Du får aldrig vara med om utvecklingen på en jakthund,kamraten i skogen, upplevelserna man delar m.m. Kanske upplevelserna när den var som gladast, lös och lycklig,(men bara inom synhåll).
  JA, låt vargarna härja fritt, koppla alla hundar och gå inte ut med barnvagn på skogsvägar. Det är verkligen så vi vill ha det. Eller?
  Tok foren!

 3. Profilbild för gunnar eriksson
  gunnar eriksson

  jadu jens du-ni är långt borta från verkligheten, vadå ! minoritet ? du kan ju inte jämföra invånaremängd i stockholm / kvm med invånare / kvm i vargområdena , din vinkling e typiskt politiskt , flytta med dina barn till ett vargområde å låt barna gå till skolbussen ett par kilometer , kan ja väl svarar du , lätt svarat eftersom du inte kommer att göra de , antar att du bor på ”typ”lidingö å vet inte ett skvatt om problemen ute i landet , de är era översittarfasoner på den lilla människan som skapar revulotioner ! ja har slutat med jakten, min kompis ”otto” är mej lika kär som mina barn, kan ni fatta de , å du varför är vargen så er kär ? ”e de bara en grej” eller vill ni se på när den hänger i halsen på en älg en timme innan älgen dör !?

 4. Profilbild för Putin
  Putin

  Jens. Både din bild av vargen och jägaren saknar den skärpa och saklighet som tål ens en ytlig granskning. Läs Wolves in Russia av Will Graves, som sammanställt många års forskning och erfarenhet av vargar i Ryssland,även i våra dagar.