I bombdådets kölvatten

FRA, sossarna, man tar sig för pannan. Skriker och svär. Kanske gråter en skrätt… Nu vill socialdemokraternas Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, ge FRA större befogenheter. Han vill att även Säpo ska få tillgång till de uppgifter som FRA samlat in. Vi Rödgröna gick ju till val på att FRA skulle rivas upp. Nu känns det inte som att det är så mycket kvar av den uppgörelsen. 

Är det mer sådant här vi har att vänta i kjölvattnet av helgens självmordsbomb? De två bombdåden hade förstås kunnat resultera i veritabla katastrofer. Men samtidigt måste politiker och andra makthvara våga hålla huvudet kallt. Det är inte så att terrorismen har kommit till Sverige, eller som Expressen påstod häromdagen, att vi hade att vänta ”fler självmordsattacker mot Sverige i julhandeln” (bra krönika av Jan Guillou). Hur förfärligt det än är med attentat gäller det att inte skapa mer oro än det finns fog för.

Ska då vi som politiker inte då tillmötesgå de som vill ha mer av övervakning och ökade befogenheter för repressiva krafter? Nej, absolut inte. Den dagen vi börjar göra det börjar vi anpassa oss till rädslans logik. Samhället kommer inte bli tryggare för att vi får mer av signalspaning (med uppgifter som dessutom kan lämnas ut till främmande makts underrättelsemyndigheter), datalagring eller inskränkningar mot internet. Handlar inte frågan om huruvida vi vill ha ett öppet samhälle eller inte? Vill vi det gäller det att vi tar frågor om öppenhet, integritet och mänskliga rättigheter på allvar.

Nu vet jag att det finns väldigt många kloka socialdemokrater. Jag har därför gott hopp om att sista ordet i FRA-frågan inte är sagt. För vänsterpartiets del är det iallafall glasklart: FRA ska rivas upp. Vi ska inte bygga ett övervakningssamhälle.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”I bombdådets kölvatten”

  1. Profilbild för Marcus

    Kan bara instämma. Vi har i väst har redan offrat en hel del fundamentala fri och rättigheter i den så kallade kampen mot terrorismen. Tyvärr har detta bara gjort att föraktet och hotet mot väst ökat. Bästa sättet att slippa liknade dåd: (a) krafttag mot Israel tills dess att de upphäver ockupationen av Palestina (om EU inte ställer upp, då bör Sverige agera utan EU), (b) ett tillbakadragande av trupper från Afghanistan, och (c) ett slut på diskriminering av Muslimer och andra minoriteter. Gör man detta, kan man nog vara rätt säker på att Sverige inte kommer att drabbas igen. Mycket effektivare än FRA, garanterat.

  2. Profilbild för Rickard

    En muslim spränger bomber och det är vi Svenskar som blir övervakade? Vad tusan är det för logik? http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/musse-sm%C3%A4ller-bomber-och-s%C3%A4po-f%C3%A5r-en.html

  3. […] ska ha bidragit till mer rädsla än det finns fog för. Vänsterpartisten Jens Holm skrev på sin blogg den 14 december att hela situationen överdrivits. Även socialdemokraten Thomas Hartman skrev den […]