Irland – vem är det som ska räddas?

Imorgon har vi samanträde med EU-nämnden. Nonstop möte från 9.30 på morgonen till troligen en bra bit in på eftermiddagen. Kanske två kg av handlingar i form av protokol, PM, lagtext internationella avtal m m. Fyra, fem ministrar kommer närvara vid olika tillfällen. Nu imorse bad regeringen om att få lägga till punkten om Irlands kris sist på dagordningen. Anders Borg väntas presentera hur Sverige ska bidra med ett lån till Irland. Sverige väntas bidra med drygt 700 milj0ner euro, ungefär 7 miljarder kronor på ett totalt lån på 700-800 miljarder kr.

Man kan tycka att det borde vara rätt självklart att Sverige ska dra sitt strå till stacken när ett annat land hamnar i trångmål. Men jag kan inte komma ifrån att det är något som känns extremt fel med detta ”nödlån”. Den Irländska krisen är främst en finansiell kris. Irländska banker har lånat ut pengar hejvilt åt och höger och vänster. Nu börjar de få kreditproblem. Då är det nån annan som ska ta risken.

Den irländska krisen är också eurons kris. Pga av sin anslutning till EMU har inte den irländska ekonomin kunnat kylas ned med t ex lite högre ränta. Lågräntepolitiken och de fria kapitalflödena har gjort att krisen har kunnat förvärras och att den irländska staten har haft få verktyg för att få kontroll på ekonomin. Det var precis sådana här assymetriska effekter (den grekiska krisen är ju lite av Irlands motsats där man har haft stora behov av att stimulera ekonomin, men inte kunnat få göra det, bara för att ta ett ex) som vi EMU-motståndare varnade för. Nu ska vi gå in och rädda EMU-projektet.

Det är vi skattebetalare i form av ett lån på hundratals euro till de irländska bankerna. Varför ska vi skattebetalare bidra till ett system där privata banker gör megaprofiter, medan notan skickas till de europeiska staterna? Jag är inte motståndare till att hjälpa det irländska folket, men då vill jag först se ett ansvarstagande från de som ställt till krisen, nämligen spekulerande banker.

Ulla Andersson, Gustav Fridolin, Jonas Sjöstedt, Björn Elmbrant.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Irland – vem är det som ska räddas?”

 1. Profilbild för fredrik

  Bra skrivet.

  Men du, som är så pass kunnig, jag har en fråga: varför tystar ni ner det sverige gjort mot lettland och de andra baltländerna? Alltså, inte själva anledningen till att det blev kris, utan snarare det faktum att vi tvingar dem att hålla sin valuta på en viss nivå… Sveriges krona tilläts ju sjunka då det begav sig. Det skulle baltländerna behöva.

  Om Anders Borg krigat för att försvara våra svenska banker till priset av balternas välstånd tycker jag att ni skall ryta. Klasskampen har inga gränse. Vi beter oss som tjuvar med vapen, som ett litet USA. Skärpning kamrat! 8)

 2. Profilbild för jens
  jens

  Jo, fast vi har kritiserat förhållandena för Lettland också. Problemet är ju att de håller på att EMU-anpassas och därför inte får devalvera eller justera räntan. Problemet är alltså EMU/EU, vilket vi har sagt många gånger.