Datalagringsdirektiv på bräcklig grund

Idag har justitieminister Beatrice Ask förklarat att datalagringsdirektivet ska träda i kraft den 1 juli nästa år. Jag tycker det är förkastligt att regeringen pressar fram denna lagstiftning när så mycket fortfarande är oklart. Ja, hela datalgringsdirektivet är egentligen förkastligt.

I våras skickade Irland frågan till EUs domstol och EU-kommissionen har öppnat för ett helt nytt datalagringsdirektiv till i slutet av nästa år. Och är det inte så att lagring av persondata strider mot Europarådets konvention om mänskliga rättgigheter, där kommunikationshemligheten (i Art 8) bland annat stadgas? Europakonventionen är överordnad både EUs och nationell lagstiftning. Det är vart att komma ihåg.

Minimikravet borde vara att Ask inväntar dessa och andra processer. Det blir alltmer uppenbart att hela direktivet är föråldrat och aldrig ska behövas tas fram. Min interpellation som jag lämnade in igår känns alltmer angelägen. Ser fram emot debatten om detta på ti 23 november.

4 reaktioner på ”Datalagringsdirektiv på bräcklig grund

  1. Pingback: Dyrt för mindre IT-företag att datalagra | Henry Rouhivuori

  2. Pingback: Alliansregimen driver igenom datalagring | Rick Falkvinge (PP)

  3. Pingback: Alliansen vill banne mig införa DDR staten. | Integritet och Frihet

  4. Pingback: Hos Nei til EU i Norge at Jonas Sjöstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s