Ännu ett steg mot övervakningssamhället

Regeringen föreslår att det ska bli lättare för polisen att få ut användaruppgifter på de som surfar på nätet (P3). I princip ska polisen kunna få ut uppgifter bara om det finns en misstanke om brott. Det är självklart fildelarna man är ute efter. Detta är något som Vänsterpartiet med all rätt har protesterat mot. Bara för att det går att övervaka och spåra människor ska det inte göras rutinmässigt.

Det här är bara början. Snart lägger regeringen fram sin proposition om införandet av datalagringsdirektivet. Då kommer operatörerna tvingas bygga upp databaser med användaruppgifter som ska kunna spåras minst 6 månader tillbaka. Detta ska jag debattera idag på Internetdagarna.

Jag har full respekt för det viktiga jobb polisen utför. Men det finns redan idag möjligheter för polisen att få ut användaruppgifter om det föreligger misstankar om grov brottslighet. Polisen har också möjlighet till telefonavlyssning och kameraövervakning av personer som misstänks för grov brottslighet. Det här är instrument som polisen använder allt mer. 2008 telefonavlyssnade polisen nästan 1000 personer, en kraftig ökning jämfört med år 2000 då siffran låg på endast 281 personer. Detta framgår av regeringens skrivelse 2009/10:66. Domstolarna avslår mindre än en procent av alla polisens önskemål om teleavlyssning, enligt samma skrivelse.

Om det nu är grova brottslingar man är ute efter använd de medel som finns redan idag. Men lämna alla andra utanför. En hel generation – som fildelar – ska inte kriminaliseras.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ännu ett steg mot övervakningssamhället”

  1. […] diva, men inte ledamot), Mikael Nilsson (MiNimaliteter) , DN, SR, Scaber Nestor, Henry Rouhivuori, Jens Holm Det här inlägget postades i Piratpartiet och har märkts med etiketterna Alliansen, […]

  2. Profilbild för Nemokrati

    Ytterst obehagliga förslag. Med den regering vi nu har – där ministrar åker på bjudresor betalda av Shell som beviljats rätt att provborra efter skiffergas i 20 kommuner, skaffar sig lägenheter avsedda för hemlösa, säljer vårdbolag till ap-fonder som de själva ministrar över, och iom styrelseuppdrag är inblandade i förundersökning om brott mot folk så får man kalla kårar av dessa förslag.

    Hur gick det på internetdagarna? Den här representanten från justitiedepartementet – var det inte han som uttalade sig hårresande i samband med införandet av Telekompaketet?

  3. Profilbild för Nemokrati

    brott mot folkrätten skulle det vara