Världsbanken och fossilsamhället

Har just haft intressant möte med två kritiker av Världsbanken Alberto Barandiaran från Peru och Siyabulela Gidi från Sydafrika. Världsbanken förfogar över enorma summor pengar och skulle kunna vara en pådrivare för global rättvisa och ett hållbart klimat. Så låter det också ofta i formella Världsbankssammanhang. Men Barandiaran och Gidi berättade om en annan verklighet. I år kommer exempelvis Världsbankens investeringar på energiområdet att vara dubbelt så stora för fossil energi 6 miljarder USD mot endast 3 miljarder USD för förnybar energi och energieffektivisering. Detta är dessutom en kraftig ökning mot föregående år.

Inte minst mångmiljardlånet till det statliga företaget Eskoms gigantiska kolanläggning i Medupi i norra Sydafrika visar på att Världsbanken fortfarande är inne på helt fel bana. Att vår borgerliga regering stödjer detta projekt är inte mindre upprörande, men kanske inte så förvånande.

Nu ska Världsbanken ta fram en ny energistrategi. Fram till i juni har man möjlighet att påverka. Sverige är ju delägare i Världsbanken och kan spela en viktig roll. Än så länge har den borgerliga regeringen inte sagt det självklara: Världsbanken måste fasa ut alla fossilinvesteringar och bli en bank för rättvis resursfördelning och hållbara investeringar.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Världsbanken och fossilsamhället”

  1. Profilbild för fredrik

    Ta fram, lyft upp i nästa debatt. Gör det. Krossa rasselögnarna. Alliansen alltså.

  2. Profilbild för Marcus

    Världsbanken styrs efter principen att röststyrka avgörs utefter hur mycket pengar ett land bidrar med. Desto mer pengar ett land bidrar med, ju mer makt har det landet över banken. Enkel princip. USA är den största givaren. Se http://siteresources.worldbank.org/BODINT/Resources/278027-1215524804501/IBRDCountryVotingTable.pdf

    Nå, USA:s energi politik styrs av av oljeindustrin, och USA styr världsbanken. Jag håller med om att satsningar på fossila bränslen är katastrof, men tyvärr ligger det helt i linje med allt annat världbanken gör. Detta är ett verktyg i händerna på storföretag som letar efter nya marknader i fattiga länder. Varför Sverige vill vara med och stödja denna verksamhet förstår jag inte.