Päls – Erlandsson hänvisar till utredning utan uppdrag

Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger idag – via sin statssekreterare – på flera ställen att missförhållandena inom pälsindustrin ska lösas genom översynen av djurskyddslagen. Men problemet är att den översynen har inte som uppdrag att granska pälsindustrins närmare. Utredaren Eva Eriksson intervjuas i Ekot idag och säger att hon inte har fått något sådant uppdrag. Det är bara att läsa på regeringens hemsida om djurskyddslagsutredningen så framgår det att man ska utreda bland annat övergivna djur, djuravel och tävling med djur, men inte pälsindustrin.

Erlandsson hänvisar alltså till en utredning utan uppdrag för päls. Det är att föra den svenska opinionen bakom ljuset. Minst sagt.

Pälsindustrin har redan utretts i Sverige. Rapporten kom 2003 och gav farmerna till 2010 på sig att göra förbättringar. Om detta inte skedde konstaterade utredningen att ett förbud skulle kunna införas.

Erlandsson vet förstås allt detta. Men han tror att det går att lura media och opinionen. Jag hoppas det inte går. Erlandsson har en del att berätta om hur illa djuren har fått det i Sverige. Han borde t ex också berätta varför antalet djurskyddskontroller har rasat från 23 000 till 12 700 under hans tid som jordbruksminister.

Läs gärna min och Lars Ohlys debattartikel idag i Aftonbladet.

AB2


Publicerat

i

av

Etiketter: