Utveckla, inte avveckla

De borgerliga partierna har hittills varit otydliga med vad de vill göra med statliga Vattenfall. Konsekvensen blivit ett företag lämnat vind för våg. Det tog över tre år innan Olofsson kunde berätta vad hon ville använda Vattenfall till. Och när de nya ägardirektiven kom var de otydliga och saknade viktiga klimatambitioner. Olofssons svaga ledning har lett till att Vattenfall har tillåtits göra den ena okloka investeringen efter den andra i fossila energikällor i andra länder.

Men idag ger energiminister Maud Olofsson ett besked om vad som gäller om de borgerliga får fortsätta att styra. Privatisering av Vattenfall. Genom att sälja ut delar av Vattenfall hoppas Olofsson få pengar till satsningar på förnybar energi i t ex Norrlands inland.

En privatisering skulle vara en synnerliga dum åtgärd. Ju mer som säljs ut av Vattenfall desto mindre inflytande får staten. Bättre vore då att ge Vattenfall tydliga ägardirektiv och med ett uppdrag att satsa framtidens investeringar i förnybar energi, något som de rödgröna har föreslagit.

Olofsson säger att hon vill avsätta 10 miljarder kronor från en försäljning av Vattenfall till förnybara investeringar. Det är i sammanhanget kaffepengar.  Vattenfalls vinst för 2009 var nämligen 28 miljarder kronor. Har vi istället kvar företaget i statlig ägo får vi betydande vinster år efter år som kan invsteras på rätt sätt.

Men en förutsättning för detta är en regering som ser fördelarna i gemensamt ägande av strategiska resurser. En regering som utvecklar, inte avvecklar de gemensamt ägda företagen. Det finns hos de rödgröna, dessvärre inte hos de borgerliga.


Publicerat

i

av

Kommentarer

5 svar till ”Utveckla, inte avveckla”

 1. Profilbild för Realist
  Realist

  En regering som utvecklar, inte avvecklar de gemensamt ägda företagen. Det finns hos de rödgröna, dessvärre inte hos de borgerliga.

  Exakt. Under mandatperioderna innan har de rödgröna varit så tydliga att Vattenfalls viktigaste uppgift är att producera kolkraft i Tyskland. Det kallar jag verkligen att utveckla det. För att inte nämna hur klimatsmart det är.

  Alltid glädjande med en rödgrön vänster som skiter på sin egen tomt!

 2. […] DN, SvD, Exp, Emil Broberg, Jinge, Jens Holm […]

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hade Maud Olofsson haft några som helst klimatambitioner med Vattenfall hade hon stoppat köpet av Nuon. Istället applåderade hon det.
  Den tidigare regeringen var inte rödgrön, bara S. Det är en viktig distinktion.

 4. […] läs mer i VK, DN och DN  och Jens Holm […]

 5. Profilbild för Tor-leif
  Tor-leif

  Självklart hâller jag me dom att vatten fall ska vara kvar i statens ägo.Med vatten fall istatlig ägo finns det bra resurser att satsa pâ alternativa energikällor.Och som du skriver det krävs att staten ger bestämda direktiv till vattenfall.Jag hoppas att en rödgrön regering ger dessa direktiv