Bort med bisfenol A

Miljöminister Andreas Carlgren (C) tar idag initiativ till en begränsning av användningen av kemikalien bisfenol A. Det är bra, även om ett regelrätt förbud hade varit att föredra. Det är obegripligt att den onödiga och farliga kemikalien ska kunna finnas i bland annat nappflaskor.

Kanske känner sig Carlgren pressad av vår rödgröna överenskommelse om kemikalier, från juni i år. Där vill vi bland annat stoppa bisfenol och en mängd andra kemikalier, som Carlgren ännu inte har försökt stoppa. Kanske kan bisfenol följas av fler exempel. Ett förbud mot Deka-Bde vore exempelvis att önska. Det hade Sverige tidigare men Carlgren rev upp förbudet för några år sedan. Obegripligt.

Att vänta på ett EU-förbud mot bisfenol A är inget att hoppas på. Jag tog upp bisfenolen med EU-kommissionen redan för två år sedan, men intresset för ett förbud var tyvärr lågt. Enskilda länder måste gå före helt enkelt. Jag utgår från att Carlgrens förslag är utformat på det sättet.


Publicerat

i

av

Etiketter: