Bildt, berätta om tortyren

Svenskägda Lundin Oil är medskyldigt till att över 10 000 människor dödades och att nästan 200 000 tvångsförflyttades i Sudan. Det konstaterar en koalition av frivilligorganisationer, ECOS, i en rapport idag. Genom att samarbeta intimt med regimen i Kharthoum kunde människor fördrivas för att ge plats åt Lundin Oils oljeutvinning.

Lundin Oil restaurerade en flygplats, militären kunde från den lyfta och bomba civilbefolkningen. Lundin Oil asfalterade en transportväg som militären och milisgrupper kunde använda för att driva bort lokalbefolkningen.

Detta är bara några exempel på de övergrepp som pågick under slutet av 1990-talet och under 2000-talet. Vår utrikesminister Carl Bildt satt under den tiden i Lundin Oils styrelse. Vad visste han? Vi får ingenting veta. Carl Bildt tiger som en mus.

Lundin Oil lämnade Sudan 2003. Fram till dess ska man ha tjänat 700 miljoner kronor på sin verksamhet. Lundin Oil har mer än olja på sina fingrar. Det är dags att betala tillbaka vartenda öre till de drabbade.

Carl Bildt måste ta bladet från munnen: Bildt, berätta vad du vet om oljetortyren i Sudan!

Zaramis.


Publicerat

i

av

Kommentarer

4 svar till ”Bildt, berätta om tortyren”

 1. […] Jens Holm blogg « Landstingsdebatt – Vikbolandet […]

 2. Profilbild för John
  John

  Har Bildt svarat på något vis?

 3. Profilbild för jens
  jens

  Blir spännande att följa det rättsliga efterspelet av detta.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/aklagare-tar-upp-fallet-lundin-oil-1.1119786

 4. Profilbild för Thomas
  Thomas

  Kul artikel detta. 10.000 människor mördades, hur många mördade kommunisterna under Stalin, miljoner eller hur. 200.000 tvångsförflyttades, hur många tvångsförflyttades i Sovjet till Sibirien under Stalin?